ATRIUM-u nagrada Vijeća Europe

ATRIUM-u nagrada Vijeća Europe

3.10.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na tradicionalnom, 9. Savjetodavnom Forumu kulturnih ruta Europe koji se održava rumunjskom gradu Sibiu od 01. do 03. listopada, ATRIUM ruta nagrađena je priznanjem Vijeća Europe kao primjer dobre prakse u kulturnom turizmu i  održivom razvoju za 2018. godinu.

Savjetodavni forum održava se svake godine, te je to mjesto gdje se sastaju predstavnici svih kulturnih ruta, odnosno njih 32 koliko ih je certificirano od strane Vijeća Europe. Ovo neočekivano priznanje za ATRIUM rezultat je provedenih aktivnosti u sklopu projekta ATRIUM plus, a čija je provedba zgotovljena tijekom 2018. godine.

 ATRIUM - “Arhitektura totalitarnih režima XX. stoljeća u gospodarenju urbanim razvojem“ je kulturna ruta certificirana od strane Vijeća Europe koja istražuje i produbljuje određena gledišta povijesti XX. stoljeća, promatrajući osjetljive i traumatične događaje koji su obilježili to razdoblje kroz prizmu arhitekture i urbanih krajolika, a Grad Labin jedan je od članova iste.

Tragovi “lijevih” i “desnih” ideologija i diktatorskih režima 20. stoljeća još uvijek su prisutni i lako se mogu vidjeti u europskim gradovima. Građani su do sada općenito reagirali na ovo nasljeđe uklanjanjem njegovog simboličkog i povijesnog značaja. S druge strane, ATRIUM želi istražiti ovo značenje kroz analizu koja se temelji na konceptu “disonance”: osim što su zanimljive sa stilske točke gledišta, te građevine se promatraju kao objekti koji postaju polazište za poticanje kritičkog razmišljanja o samom režimu koji ih je i sagradio.

Sukladno smjernicama Vijeća Europe, ATRIUM razvija i jača turistički potencijal ove zajedničke kulturne teme od europske važnosti.


atrium sibio vijeće europe arhitektura totalitarnih režima XX. stoljeća nagrada