LC Live

Art Republika: brdo bez vrha ili umjetnička rupa bez dna?

Art Republika: brdo bez vrha ili umjetnička rupa bez dna?

21.8.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Diva hrvatske glazbe, Zdenka Kovačiček, sinoć je, uz pratnju Blues Company-a, u Labin stigla kako bi svojim jedinstvenim glazbenim performansom zatvorila ovogodišnje, osmo po redu, izdanje Labin Art Republike. Prepuno gledalište i zanos doveli su program ove manifestacije do vrha vrhunca, doduše na samom njenom kraju.

 

Glazba koja očarava, glas koji zadivljuje

Iako su sve glazbeni eksperimenti Zdenke Kovačiček oduvijek odlično prolazili i kod publike, i kod kritičara, nedvojbeno je kako Tribute to Janis Joplin ovu glazbenicu ponovno lansira u nebesa glazbe, bilo one popularne ili kazališne. Sama Janis Joplin, čije je pjesme Kovačiček sinoč izvodila, vrlo je popularna među današnjom mladeži, kojoj svakako nedostaje kvalitetne glazbe i produkcije, kakvu je Janis iznjedrila. Posebnost cijele ove izvedbe jest njena teatralnost i sveopći kazališni duh, koji je sastavni dio života jučerašnjih glazbenika, pošto je Tribute samo dio kazališnoga komada With love, Janis. Sama Kovačiček nam je u razgovoru potvrdila da je u ovaj projekt krenula inspirirana slavnim broadwayskim mjuziklima, koje je prilagodila hrvatskim prilikama i kulturi. Rezultat je i više nego fantastičan, barem što se tiče sinoćnje večeri – trg Kod špine nikada nije bio puniji, a naleti pozitivne energije koja ispunjuje, nadmašili su sve prethodnih izvođača.

 

Labin Art Republika – brdo bez vrha ili rupa bez dna

U proteklih osam godina ljetni mjeseci starogradske jezgre obogaćeni su kulturnim uzdizanjem, zabavom i umjetničkim izletima. Počev od prve godine, mnogo se toga promijenilo, nabolje dakako. Iako se mnogima činilo da je Republika svoj vrhunac dosegla već prve godine, tu je misao pobilo svako sljedeće izdanje, koje je,  u većini slučajeva sve bogatije i bogatije. Relativna manjkavost produkcije u prvim godinama, sada je zamijenjena jasnim umjetničkim pravcima koje Republika slijedi. Prostor za izmjenu svakako bi mogao biti onaj glazbeni, pošto se određeni podprojekti nisu iskazali pretjerano posjećenima. Primjer je Jazz Republika, koja je ove godine okupila vrhunske hrvatske jazziste, no Labinjani očito nisu previše zainteresirani za ovakve zvuke, pa su mahnito hrlili na nastupe cover bandova koji su privukli sve labinske generacije. Kazališni program Art Republike ispunjuje Festival vizualnoga kazališta, koji sve uspješnije labinsku publiku privikava na moderni teatar, a onaj likovni, s obzirom na broj izložbi i likovnjaka, ove je godine bio vrlo istaknuti dio ove manifestacije.

Što se tiče financijskoga dijela ovoga projekta, koji je najčešće na meti javnosti, neslavan je. U prvom su to redu problemi vezani uz funciranje još kvalitetnijih izvođača, koji bi u Stari grad Labin zasigurno privukli više publike, a samim time pridonijeli turističkoj promociji jezgre. Često spominjana isplativost ovoga projekta velika je u onom nematerijalnome dijelu, pošto je ljeti Stari grad nezamisliv bez događanja Labin Art Republike.

U svakome slučaju, brdo na kojem je sagrađen Stari grad, u međuvremenu nam  se pretvorilo u pravo brdo umjetnosti, bilo glazbene, likovne, zabavne, kazališne, ili pak one financijske. Kako kome...

(Foto: Goran Načinović)

labin art republika zdenka kovačiček kod špine koncert janis joplin with love janis cover band umjetnost izložba kazalište