Arhiva istarskih ugljenokopa: kova je spašena

Arhiva istarskih ugljenokopa: kova je spašena

19.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Je li dio dokumentacije Istarskih ugljenokopa Raša, tijekom rekonstrukcije dijela zgrade rudnika u Labinu, gdje se trenutno uređuje knjižnica, doista završio u kontejneru, kako je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća sugerirao Željko Ernečić? Njegove je navode - da se bacati vrijedne dokumente prestalo tek kad je reagirao kod predstavnika labinskog Narodnog muzeja - na zasjedanju odmah opovrgnula Anamarija Lukšić, pročelnica Odjela za prostorno uređenje i gradnju.

- Nacrti labinske i jame u Tupljaku te ostala izuzetno vrijedna dokumentacija pohranjeni su u arhivu Istarskih ugljenokopa u drugom krilu zgrade. Ništa vrijednog nije bačeno!, kategoričan je Josip Štemberga, predstavnik udruge rudara "Kova je nasa".

- Od samog početka projekta preklani uključili smo predstavnike pazinskog Arhiva i labinskog Narodnog muzeja te članove kasnije oformljene udruge "Kova je nasa". Definirano je što treba s dokumentacijom: propao je tek dio koji je ležao u vodi jer je ondje propadala konstrukcija, a kompletna tehnička dokumentacija vezana za rudnik trajno je pohranjena, i to - kako nalaže zakon - u Ministarstvu gospodarstva. Sačuvano je sigurno 90 posto arhivske građe. navodi Lukšić.

Gradonačelnik Tulio Demetlika na sjednici vijeća najavio je da će dokumentacija biti vraćena po preuređenju dijela bivšeg rudarskog kupatila. Od kustosa labinskog muzeja Vedrana Kosa, pak, doznali smo da su u toj ustanovi prije nekoliko godina pohranjeni brojni nacrti jama, rudarskih strojeva i slični materijali. (I. RADIĆ)

 

iur istarski ugljenokopi rudnik kova kovari rudari tupljak raša anamarija lukšić vedran kos željko ernečić udruga rudara kova je nasa josip štemberga