Aplikacija „100 x SRETNO“ - vremenski tunel u 1921. na zaslonu vašeg mobitela!

Aplikacija „100 x SRETNO“ - vremenski tunel u 1921. na zaslonu vašeg mobitela!

10.3.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kako na najbolji mogući način združiti povijest i baštinu s naprednom tehnologijom koju smo donedavno gledali samo u SF filmovima? Na prvi pogled, čini se kontradiktorno i gotovo neizvedivo, no spoj hrabre ideje, kreative i znanja, uz podršku onih koji vjeruju u mlade i visokoobrazovane pojedince, rezultirao je inovacijom ali i atraktivnim sadržajem za Vinežane i sve posjetitelje!

Krvova placa, mjesto ustanka labinskih rudara iz 1921. godine i simbol slobodarskog duha ukorijenjenog u Labinštinu i njezine stanovnike, u povodu 100. obljetnice Labinske republike dobila je prozor u slavnu prošlost - i to kroz ekran pametnog telefona, uređaja koji gotovo svatko nosi u svom džepu!

Radi se o mobilnoj aplikaciji koja koristi tehnologiju proširene stvarnosti ("Augmented Reality"), od prije nekoliko dana besplatno dostupnoj za uređaje s Android i iOS operativnim sustavom. Ova tehnologija koja omogućuje prikaz 3D elemenata koji su "virtualno" postavljeni u prostor, te se prikazuju u realnoj veličini i na stvarnoj lokaciji, bez obzira što  ne postoje u stvarnom životu.

Na Krvovoj placi, radi se o 3D replici drvenog rudarskog tornja - šohta iz 1921. godine, te zgrade koja je nekada postojala iza tornja, a posjetitelji lokacije koji koriste aplikaciju mogu u realnom vremenu iz svih kuteva razgledati kako je ovaj prostor izgledao baš u vrijeme prvog organiziranog antifašističkog ustanka u povijesti.

 Važno je napomenuti da je "skidanje" i korištenje aplikacije potpuno besplatno - dovoljno je samo očitati QR kod koji se nalazi na info tabli postavljenoj na Krvovoj placi - te da će ova inovacija ostati kao trajni sadržaj i digitalni podsjetnik na slavnu prošlost.

Za osmišljavanje, dizajn i programiranje inovativnog rješenja zaslužna je "domaća", preciznije "lokalna pamet", a aplikacija je također obogaćena sadržajima i fotografijama iz rudarske povijesti ovoga kraja. Ova uspješna suradnja između Grada Labina i labinskih tvrtki Lloyds Design, Level 52 i Studio 3Dx, oživjela je uspomene na kojima počiva slavna prošlost Vineža i Labina.labinska republika aplikacija krvova placa