Stampar M - Stampar

Antonio Blažina, 31-godišnji pomorac iz Drenja kod Labina, SUDJELOVAO JE U SPAŠAVANJU 111 MIGRANATA U GRČKOM MORU

Antonio Blažina, 31-godišnji pomorac iz Drenja kod Labina, SUDJELOVAO JE U SPAŠAVANJU 111 MIGRANATA U GRČKOM MORU

24.7.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U akciji spašavanja 111 migranata koji su šest dana bili na moru u blizini obale Peloponeza među tri hrvatska pomorca sudjelovao je i Antonio Blažina 31-godišnji pomorac iz Drenja pored Labina koji se noćas vratio kući.

- Nije to nikakav herojski čin ili posebna hrabrost nego dužnost svakog pomorca da pomogne drugima na moru i u nevolji, rekao nam je Antonio koji je nakon završetka labinske Gimnazije završio i Pomorski fakultet u Rijeci, smjer nautika.

Počeo je ploviti 2012 na teretnim brodovima a posljednje tri godine plovi na putničkim brodovima. Ovaj ga je subotnji događaj spašavanja migranata zatekao na cruseru  Marella Discovery koji je plovio od Krfa za Santorini sa 750 članova posade i oko 1800 putnika.

- Bili smo oko 70 milja od grčke luke Kalamate kada smo dobili obavijest od grčke obalne straže i službe spašavanja MRCC da krenemo na poziciju gdje su bila još tri teretna broda ali oni nisu mogli pokupiti te migrante. Mi smo bili udaljeni oko 20 milja od te brodice sa migrantima pa smo do njih stigli za oko sat vremena i pokupili ih sa njihove brodice duge oko 15 metara na kojoj je bilo 111 ljudi, uglavnom muškaraca, nekoliko djece i par žena.

Spustili smo u more našu brodicu i privukli njihovu brodicu do naše i zatim ih ukrcali na brod i krenuli za Kalamatu gdje su ih preuzele tamošnje grče vlasti. Bili su gladni, izmučeni od višednevnog plutanja na moru a našem ih je brodu pregledao liječnik, ispričao nam je Antonio koji je pomogao da se ova migrantska priča za razliku od mnogih ranije ipak sretno završi.       

Autor: Branko BIOČIĆ


antonio blažina pomorac karijere migranti spašavanje spašavanje na moru