Ante Rašić autor trinaeste dionice Bijele ceste

Ante Rašić autor trinaeste dionice Bijele ceste

2.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

kao pripadnik poetike reda, repeticije, bjeline, svjetla i pokreta rubno je dodirivao i kreativno propitivao suvremenu umjetnost od pedesetih godina do danas

LABIN - Ante Rašić, slikar i kipar, profesor na zagrebačkoj Likovnoj akademiji i voditelj studija za grafički dizajn, ovogodišnji je autor trinaeste dionice Bijele ceste pod nazivom »U iščekivanju kiše« u sklopu Mediteranskog kiparskog simpozija (MKS) što započinje sutra na Dubrovi kraj Labina.

Njegov projekt sinteza je u višedisciplinarnom opusu autora koji je stvarajući hrabro eksperimentirao u okrilju geometrijske umjetnosti, u vrijeme kada je svjetskom scenom vladao enformel, a u svoja je djela implementirao luminokinetička i luminoplastička iskustva. Kao pripadnik poetike reda, repeticije, bjeline, svjetla i pokreta rubno je dodirivao i kreativno propitivao suvremenu umjetnost od pedesetih godina do danas, stvorivši respektabilan opus. Taj red stvari sažima u egzaktnom tipografskom upisu Bijele ceste u tkivo vapnenca, s egzaktnom multiplikacijom kružnih posudica koje ekološki, etički, poetski i estetički očekuju kišu.


Uz središnji projekt dionice Bijele ceste, Stručni savjet simpozija javnosti je predstavio i ostala dva, od kojih je prvi svojevrsni nastavak prošlogodišnjeg, jubilarnog izdanja simpozija. Riječ je o projektu mladog kipara Petra Dolića koji je uz dionicu Šime Perića načinio skulpturu monumentalnog portala koja još uvijek čeka svoje mjesto u Parku hrvatskih branitelja, a tako će i ostati dok se ne ostvare svi prostornoplanski preduvjeti.

 

Predstavljen je i projekt mađarskog kipara Petera Lengyela, koji je svoje mjesto trebao naći u Parku skulptura, ali se pokazao neizvedivim zbog svoje estetike geometrijske fragilnosti te je Stručni savjet predložio umjetniku izradu novih idejnih projekata.

 

Trideset i šesti simpozij na svečanom će otvaranju predstaviti predsjednik Stručnog savjeta prof. Josip Diminić, a Gorka Ostojić-Cvajner, predsjednica MKS-a, predstavit će autora, koji će sam pobliže objasniti svoj projekt. Čast otvaranja pripala je saborskome zastupniku Marinu Brkariću, a u glazbenome dijelu nastupit će Summertime/Jazz forever. Program počinje u 11 sati.
S. ZLOI

Dubrova Mediteranski kiparski simpozij skulpture Josip Diminić