Ana, Martina i Luka osvojili 5. mjesto na 1. natjecanju u kristalnom rastu za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj

Ana, Martina i Luka osvojili 5. mjesto na 1. natjecanju u kristalnom rastu za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj

2.2.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U organizaciji Hrvatske udruge kristalografa i Hrvatske kristalografske zajednice, u suradnji s PLIVOM, održano je 1. natjecanje u kristalnom rastu za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, pod imenom "Ljepota kristalnih ploha".


Natjecanje je započelo 23. listopada 2014., a preko 400 mladih znanstvenika iz cijele Hrvatske posljednjih nekoliko mjeseci marljivo je pripravljalo kristale i vodilo laboratorijske dnevnike. Zadatak učenika bio je timskim radom pripraviti što veći i pravilniji kristal u jednoj od prijavljenih kategorija, a gotovo svi timovi zajedničkim su radom uspješno izvršili zadatak.


U kategoriji rasta kristala organske soli prvo mjesto osvojio je tim VII. gimnazije iz Zagreba, dok je drugo mjesto pripalo Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga iz Zagreba. Na trećem mjestu našla se Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića iz Zagreba.


Naš tim u sastavu gimnazijalaca Ane Verbanac, Martine Rimac i Luke Pavlinovića pod vodstvom mentorice Olivere Tadić sa svoja dva kristala ("Antonio" i "Nada") ostvarili su peto mjesto (po bodovima isto kao trećeplasirani sa nešto manjim kristalom) i devetnaesto mjesto od 35 timova iz cijele Hrvatske.

 

ssmb.hr

 

 

 

srednja škola mate blažina kemija obrazovanje ana verbanac luka pavlinović martina rimac kristali kristalne plohe