Alternativni pravci kroz Sloveniju

Alternativni pravci kroz Sloveniju

23.6.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Ministarstvo turizma će putem predstavništava Hrvatske turističke zajednice u inozemstvu obavijestiti turiste o alternativnim cestovnim pravcima kroz Sloveniju radi izbjegavanja plaćanja vinjete, rekao je ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za novinare nakon obilaska prostorija Hrvatskog autokluba (HAK).

 

Bajs je istaknuo da Slovenija ima pravo uvesti vinjete, ali i da Hrvatska ima pravo zaštititi svoje interese, odnosno konkurentnost turizma.

 

S obzirom da 95% stranih turista u Hrvatsku dolazi cestama, od kojih dvije trećine kroz Sloveniju, uvođenje vinjete utječe na konkurentnost, rekao je Bajs.

 

Preko hrvatsko-slovenske granice lani je ušlo gotovo 10 milijuna putničkih vozila s oko 32 milijuna putnika. Od toga je po 11 milijuna putnika ušlo preko graničnih prijelaza Macelj i Bregana.

 

Alternativni pravci koje je predložio HAK su korištenje lokalnih cesta na relacijama Zagreb - Celje - Dravograd, kojim su HAK-ovi vozači 184 kilometra prošli za 3 sata i 40 minuta, Zagreb - Macelj - Ptuj - Šentilj i Zagreb - Macelj - Maribor - Šentilj. Na pravcu Rijeka - Trst nema problema s vinjetama, a ako se u Trst ide iz Pule, plaćanje se može izbjeći ako se od Kopra umjesto prema graničnom prijelazu Škofije vozači upute cestom uz more prema prijelazu Lazaret.

 

I ministar Bajs i predsjednik HAK-a Ivo Bikić istaknuli su da ne mogu preporučiti alternativne pravce s aspekta sigurnosti i udobnosti putovanja, već da je riječ o obavijesti o alternativi plaćanju vinjete. Korektno rješenje Bajs i Bikić vide u uvođenju vinjeta za kraće vremensko razdoblje. Time bi se, smatraju, ukinula diskriminacija tranzitnih putnika odnosu na one koji često koriste slovenske autoceste i državne ceste.

 

Rukovodstvo HAK-a izvijestilo je ministra Bajsa da je HAK u pripreme za ljetnu sezonu uložio 4 milijuna kuna kojima je, uz ostalo, obnovio informacijski sustav, školovao operatere i obnovio vozni park.

 

Od lipnja do rujna HAK predviđa 14.000 popravaka vozila na cesti i 17.000 uklanjanja i prijevoza vozila u kvaru.

slovenija 1. srpanj HAK kazne naplata promet cestarina gospodarstvo turizam Vinjete alternativni pravci