ALIDA BLAŠKOVIĆ KOROLJEVIĆ SVOJ JE TALENT STAVILA U SLUŽBU TURIZMA: Profesorica likovne kulture koja izrađuje originalne suvenire i umjetničke rukotvorine

 ALIDA BLAŠKOVIĆ KOROLJEVIĆ SVOJ JE TALENT STAVILA U SLUŽBU TURIZMA: Profesorica likovne kulture koja izrađuje originalne suvenire i umjetničke rukotvorine

30.8.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Labinjani i naši gosti prepoznaju kvalitetu i vrijednost domaćeg proizvoda i sve se više odlučuju na kupovinu originalnih suvenira i umjetničkih rukotvorina. U galeriji mogu vidjeti proces nastanka svakog proizvoda, od modeliranja do ručnog oslikavanja keramike, slikanja, izradu skulptura i instalacija. Naši su kupci oduševljeni izravnim uvidom u stvaralački proces, osjećaju ljubav s kojom stvaramo, nakon čega se lako odlučuju za kupovinu

Alida Blašković Koroljević, profesorica likovne kulture zaposlena u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu u sklopu projekta "Labin, Zdravi Grad" vodi likovnu radionicu za srednjoškolce "Iktin", pa je tako predlani s učenicom Alison Ivašić osvojila prvo mjesto na državnoj razini na natjecanju iz područja Vizualnih umjetnosti i dizajna.

Surađuje s Gradskom knjižnicom Labin u obilježavanju književnih manifestacija, a sa suprugom Petrom već 11 godina vodi atelje-galeriju "Allegro" u labinskoj starogradskoj jezgri. Svoj likovni talent i znanje odlučila je iskoristiti u izradi raznih predmeta i suvenira te ih ponuditi turistima.

Zanimao me spoj umjetničkog i uporabnog

- Svakom likovnjaku san je imati vlastitu galeriju, pa tako i meni. I ranije sam se osim slikarstvom bavila izradom uporabnih predmeta. Zanimao me spoj umjetničkog i uporabnog, izrađivala sam dekorativna zrcala, okvire za fotografije, čestitke i slično, pa se rodila ideja pronaći prostor gdje bi to mogla izložiti. Nakon kraće potrage za idealnim prostorom svoju umjetničku oazu pronašla sam u našoj prekrasnoj starogradskoj jezgri gdje se danas na Starom trgu nalazi galerija "Allegro", kaže Alida.

- Zadovoljna sam poslovnim rezultatima. Labinjani i naši gosti prepoznaju kvalitetu i vrijednost domaćeg proizvoda i sve se više odlučuju na kupovinu originalnih suvenira i umjetničkih rukotvorina. U galeriji mogu vidjeti proces nastanka svakog proizvoda, od modeliranja do ručnog oslikavanja keramike, slikanja, izradu skulptura i instalacija. Naši su kupci oduševljeni izravnim uvidom u stvaralački proces, osjećaju ljubav s kojom stvaramo, nakon čega se lako odlučuju za kupovinu, kaže Alida o svom ljetnom poslu.

Vjerni kupci vraćaju im se svake godine, a s nekima su sklopili divna prijateljstva. Predmeti s oznakom "Made in Labin" krase domove od Amerike do Australije. U galeriji nude isključivo vlastite proizvode: uz slike na platnu i skulpture, tu su i zrcala. Najveći dio asortimana zauzimaju uporabni i dekorativni predmeti od keramike iz vlastite proizvodnje. U galeriji se nalazi i manja peć za keramiku, a upravo su završili opremanje proizvodnog pogona, što im omogućuje poslovni rast. A što turisti najviše traže i kupuju?

Najtraženiji su motivi starog grada

- Turisti najviše traže motive starog grada, koje mogu naći na slikama, reljefima, ručno oslikanim čajnicima, šalicama, bukaletama, posudama, tanjurima i raznim suvenirima. Domaći kupci rado odabiru slike, zrcala i komplete posuđa, često za opremanje kuća za odmor ili poklon za vjenčanje, kao i za ukrašavanje vlastitog doma. Kupuju svi podjednako, međutim, primjerice Nijemci i Austrijanci se najbrže odlučuju na kupnju. Britanci vole popričati i udijeliti komplimente. Talijani hvale kvalitetu proizvoda i jako cijene to što sve oslikavamo ručno. Galeriju posjećuje veliki broj obitelji s djecom, i tu moram izdvojiti Čehe, čija djeca uvijek žele isprobati lončarsko kolo ili uzeti kist u ruke, što potvrđuje važnost koju likovni odgoj ima u njihovom obrazovnom sustavu.

Dobitnica Oskara znanja

- Sezona je bila dobra, zadovoljni smo rezultatima. Iz godine u godinu vidljiv je veći broj gostiju iz Rapca koji posjećuju Labin, a turisti koji odsjedaju u kućama za odmor na Labinštini redovito traže autentičan doživljaj i put ih vodi u našu starogradsku jezgru, kaže Alida pri kraju ljetne sezone.

Alida i njezin suprug Petar, inače profesor gitare koji radi u Umjetničkoj školi Matko Brajša Rašan zajedno kuju i planove za budućnost izvan prosvjete u kojoj će i dalje ostati. "Budući da smo upravo završili s opremanjem proizvodnog pogona, naši su planovi usmjereni na širenje proizvodnje i asortimana, koji ćemo obogatiti ponudom rasvjetnih tijela. U tijeku je i izrada web stranice, a pod imenom "Allegro ceramics" prisutni smo na društvenim mrežama", zaključila je simpatična profesorica likovne kulture Alida Blašković Koroljević, inače dobitnica Oskara znanja za uspješan rad s učenicima. (Branko BIOČIĆ)


alida blašković koroljević kultura suveniri