ALEN PILAKOVIĆ (26) IZ LABINA NA PULSKOM SUDU NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN ZBOG VIŠE KAZNENIH DJELA

ALEN PILAKOVIĆ (26) IZ LABINA NA PULSKOM SUDU NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN ZBOG VIŠE KAZNENIH DJELA

17.7.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Trima nepravomoćnim presudama sutkinje Općinskog suda u Puli Vere Glasnović Gjoni te jednom, također nepravomoćnom, presudom sutkinje istog suda Tanje Skandel Monas 26-godišnji Alen Pilaković iz Labina je zbog prijetnji smrću, zloporabe droge i teških krađa i razbojničke krađe osuđen na bezuvjetne zatvorske kazne u rasponu od šest mjeseci do godine dana. Na suđenja je Pilaković dovođen iz pritvora u kojemu se nalazi od 11. travnja ove godine te mu je produžen do daljnjeg.

 

Ukrao vrijednosti iz Centra za socijalnu skrb i tvrtki

 

 

Na godinu dana zatvora ranije višestruko osuđivanog  Pilakovića sutkinja Skandel Monas osudila jer je od 25. do 26. ožujka prošle godine u Istarskoj ulici u Labinu ušao u otključanu poslovnu zgradu te provalio u Centar za socijalnu skrb, trgovačka društva Mar Merchant, Sand plus i Kvarner stan. Iz Centra za socijalnu skrb Pilaković je ukrao fotoaparat i mobitel, a onda provalio u ormar iz kojeg je uzeo 11.050 kuna, štednu knjižicu Erste banke na ime A. F., dvije bankomat-kartice HPB-a na ime A. B. zajedno s PINom te štednu knjižicu OTP banke na ime B. D. Ukrao je i jedan USB stick, srebrni prsten, račune poduzeća Jedinstvo štićenika Centra B. H. o plaćenim obrocima kredita, obavijesti o mirovini i uplatnice o isplaćenim doplatcima za pomoć i njegu tog štićenika, kao i podatke o isplaćenim pomoćima za štićenika D. Z.

Iz ureda Kvarner stana Pilaković je odnio sunčane naočale, kožne ženske rukavice, mobitel i 85 kuna u vlasništvu djelatnice tvrtke E. M. Računalo marke "Acer aspire" i 20 kuna u kovanicama 26-godišnjak je ukrao iz tvrtke Sand plus, a potom je iste noći, 26. ožujka oko 4.30 sati, ukradenom karticom na bankomatu s računa A. B. podignuo 4.200 kuna.

 

Poznaniku upao u stan i oteo mu mobitel

 

Za tu je tešku krađu osuđen na četiri mjeseca zatvora, a još devet mjeseci dosuđeno mu je za razbojničku krađu koju je počinio 10. travnja ove godine.

Tog je dana oko 22.30 sati udarao po vratima stana E. R. u Ulici Aldo Negri u Labinu sve dok mu ovaj nije otvorio. Pilaković je tada ušao u stan i pretraživao E. R. pa mu iz džepa gornjeg dijela košulje uzeo mobitel.

E. R. mu je uspio u jednom trenu oteti uređaj iz ruke nakon čega su se pohrvali. U tom je okršaju E. R. zadobio kontuzije ramena i nadlaktice, a Pilaković je na koncu otišao s njegovim mobitelom. No uhićen je već sutradan i od tada se nalazi u istražnom zatvoru. Presudom mu je naloženo da Centar za socijalnu skrb obešteti sa 7.600 kuna.

 

Prijetio smrću policajcu i gostima kafića

 

Sutkinja Vera Glasnović Gjoni nepravomoćno je u srpnju ove godine osudila Pilakovića nakon rasprave provedene temeljem tri optužna akta. Jedinstvenom osudom na sedam mjeseci kažnjen je zbog prijetnje smrću djelatniku pravosudne policije Zatvora u Puli (za što mu je dosuđeno šest mjeseci) te zloporabe droge, odnosno posjeda 0,7 grama speeda (za što je osuđen na dva mjeseca zatvora). Pravosudnom policajcu prijetio je na Mornaričkom trgu u Puli 15. i 17. veljače prošle godine. "Što sad hoćeš, pička ti materina, hoćeš da te ubijem, da te slomim.

Imaš sreće što ti je žena s tobom, neću da te sramotim pred ženom, ali inače da nije... Još to nije kraj, vidjet ćemo se mi još, susret ćemo se", riječi su koje su uznemirile i uplašile pravosudnog policajca. S 0,7 grama speeda Pilaković je pak zatečen 2. svibnja lani u blizini istočnog zida zgrade pulskog Općinskog suda u Kranjčevićevoj ulici.

U drugom predmetu sutkinja Glasnović Gjoni Pilakovića je osudila na šest mjeseci zatvora jer je 10. svibnja prošle godine oko 23.30 sati u Labinu u ugostiteljskom objektu "Bus" uperio pištolj prema većem broju osoba i rekao im da je "pištolj od čika Mandala, da mu je ostavio još oružja" te da će ih sve pobiti i napraviti groblje na kolodvoru.


Odnio glazbenu opremu iz osnovne škole u Labinu

 

Na još osam mjeseci bezuvjetnog zatvora Pilaković je kod sutkinje Glasnović Gjoni osuđen zbog jednog produljenog kaznenog djela teške krađe. Naime, u noći 26. na 27. siječnja 2010. godine provalio je u Osnovnu školu Matije Vlačića u Ulici Zelenice u Labinu te ukrao muzičku opremu, laptop, projektor, utege i sprave za vježbanje, pa čak i torbicu za prvu pomoć. Time je školu oštetio za 18.500 kuna, a krađom električne stolne kružne pile iz jedne od prostorija kraj sportske dvorane oštetio je Đ. G. za 1.000 kuna.

 

Krivim je proglašen i za provalnu krađu noć kasnije u kafiću "Formula" u Labinu odakle je odnio LCD televizor, kutiju cigareta "Partner", 17 kutija cigareta "LM", 66 kutija "Marlbora", manju kasicu s 550 kuna i 220 kuna blagajničkog minimuma čime je vlasnika M. B. oštetio za 5.947 kuna. Sud je školi dosudio dio obeštećenja tako da je Pilaković dužan uplatiti 18.500 dok će vlasniku "Formule" morati platiti 2.947 kuna.

Na suđenjima je pred obje sutkinje Alen Pilaković priznao kaznena djela. Olakotnom su sutkinje ocijenile njegovu mladost dok je otegotnom cijenjena njegova ranija osuđivanost.

 

Marica KOŠTA

 

kazneno djelo osuda zatvor kazna presuda krađa prijetnja smrću