Alen Paliska izabran u Izvršni odbor ITRA-e

Alen Paliska izabran u Izvršni odbor ITRA-e

24.3.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Sport

U nedjelju se u Parizu održala generalna skupština ITRA-e (International Trail Running Association) tijekom koje se birao izvršni odbor globalne organizacije. U Izvršni odbor je izabrano 20 osoba (2 osnivača, 1 vrhunski natjecatelj i 17 predstavnika organizatora utrka. Između 20 osoba, izabran je i predstavnik Hrvatske, Alen Paliska, koji je ovim izborom dobio četverogodišnji mandat u tom tijelu.

Osim Hrvatske, u Izvršnom odboru ITTRA-e su predstavnici Portugala, Francuske (4 člana), Južnoafričke republike, Austrije, Španjolske (3 člana), Kanade, Koreje, Japana, Kine, Norveške, Italije (2 člana) te Sjedinjenih američkih država. Riječ je o organizatorima najvećih trail running utrka poput "The North Face Ultra Trail du Mont Blanc", "Hong Kong 100", "The North Face Ultra Trail Mount Fuji", "Western States Endurance Run" i ostalih.

 

Veliko je to priznanje za hrvatsku trail zajednicu i veliki poticaj za osnivanje nacionalnog trail saveza koji će se baviti organizacijom svih trail natjecanja u republici Hrvatskoj. Posebno je to važno u svjetlu skorog priključivanja trail trčanja u IAAF (International Association of Athletics Federation) kao punopravne atletske discipline. Osim toga, ovo je rijetka prigoda da Hrvat zauzima ovako visoki položaj u upravljačkom tijelu neke svjetske sportske organizacije što je zasigurno velika čast ali i velika odgovornost.  

 

Paliska dolazi iz kluba SRK Alba, a u Hrvatskoj je poznat kao direktor najvećih trail utrka kao što su "100 Milja Istre" i "Valamar Trail". Posebno usko surađuje s ostalim organizatorima trail natjecanja u zemlji i regiji te je vrlo skoro za očekivati svojevrsnu eksploziju trail natjecanja u Hrvatskoj i regiji. Za usporedbu, Portugal je s istim procesom započeo prije dvije godine, i trenutno se u Portugalu organizira oko dvije stotine različitih trail utrka na kojima nastupa populacija  od više od 20.000 portugalskih natjecatelja.

 

ITRA se brine o certifikaciji trail utrka (više od 3.000 godišnje), bodovanju svih trail natjecatelja u svijetu (trenutno je u bazi više od 1.200.000 raznih rezultata od oko 482.000 raznličitih trkača), organizira svjetski kup Ultra Trail World Tour i okuplja sve zainteresirane za razvoj trail trčanja u svijetu (trkače, oprganizatore, proizvođače opreme, nacionalne saveze i nacionalne predstavnike).

 

Više o ITRA-i možete pronaći na www.i-tra.org, a direktnu vijest sa ITRA-e možete preuzeti sa http://i-tra.org/page/316/Election_s_results_for_the_Steering_Committee.html

 

SRK Alba 

alen paliska itra international trail running association trail trčanje srk alba trail labin istra