Alen Floričić u Cettini

Alen Floričić u Cettini

29.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Rabački videoumjetnik Alen Floričić pretekle je subote izlagao u umaškoj galeriji »Marino Cettina«. Predstavio se s dva videouratka starijeg datuma, a koje umaška publika nije imala prilike pogledati.
- Postoji vrlo malo umjetnika koji znaju probiti granice, a Alen Floričić je zasigurno jedan od takvih. Djeluje u Hrvatskoj, pretežno na riječkom i istarskom području, ali i na međunarodnom tržištu. Od 1993. godine bavi se videom, ne kao eksperimentom, nego kao fokusom svojeg stvaralaštva.

Njegov rad funkcionira kao apstraktna slika, ne treba o njemu razmišljati, već ga osjetiti. Obezglavljivanje, kao što je slučaj u radu iz 2004., u kontekstu povijesti umjetnosti ima nekoliko značenja. Jedno od njih može se protumačiti kao smrt ili nestanak osobnosti u svrhu autoreferencije. Drugi rad iz 2002. godine je autoportret.

U kontekstu povijesti umjetnosti to se tumači kao vanitas, odnosno primjer suprotnosti od realnog poimanja stanja, istaknula je labinska povjesničarka umjetnosti Sabina Salamon prilikom otvorenja izložbe.
Alen Floričić rođen je 1968. godine u Puli. Diplomirao je 1993. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci u klasi profesora Žarka Violića na Odjelu kiparstva.

Član je HDLU-a Istre od 1995. godine. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Za svoj rad više je puta nagrađivan (Grand Prix Salona mladih, Zagreb 1998., nagrada Zagrebačkog salona 2005.). Odabran je za jednog od predstavnika Hrvatske na 51. venecijanskom bijenalu 2005. godine, a uvršten je u selekciju Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

V. ŠILIPETAR

Snimio D. ŠTIFANIĆ

Alen Floričić umjetnost kultura galerija izložba Cettina Sabina Salomon HDLU apstrakcija