Alen Floričić izlaže u Berlinu

Alen Floričić izlaže u Berlinu

4.6.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura


O mojem sudjelovanju na toj međunarodnoj izložbi odlučio je kustos Rolf Külz-Mackenzie, kaže Floričić koji se predstavlja videouratkom premijerno predstavljanim u svibnju ove godine
Plakat izložbeBERLIN - Grupna međunarodna izložba »Borders: Edges, Frontiers, Frames« otvara se večeras u 19 sati u izložbenom prostoru umjetničke organizacije ConcentArt u Berlinu. Izložba, koja traje do 28. srpnja, ima i jednog hrvatskog predstavnika - Alena Floričića, videoumjetnika iz Rapca.
- O mojem sudjelovanju na toj međunarodnoj izložbi odlučio je kustos Rolf Külz-Mackenzie. On je velikom broju umjetnika poslao detaljnu koncepciju izložbe s molbom da pošalju radove od kojih je potom selektirao najbolje. Moj rad je videouradak koji je premijeru imao na skupnoj izložbi »Kriza« nedavno održanoj u zgradi stare tiskare i Multimedijalnom centru Luka, kazao je Floričić. Riječ je o radu bez naslova koji prikazuje repetitivno četveronožno kretanje nagih čovječuljaka.
Izložba je osmišljena kao forum za umjetničku debatu o metodama i reprezentacijskim formama koje karakteriziraju društveni fenomen i suvremeni diskurs.
»Termin granica odavno je postao spojnica u njemačkom jeziku s širokim rasponom konotacija, koje su same po sebi bezgranične, prožimajući svoje njemačke sinonime - Rand (rub), Grenze (granica), Rhamen (okvir) – s povećanim značenjem u svakodnevnoj komunikaciji«, piše u koncepcijskom obrazloženju izložbe koje potpisuje Külz-Mackenzie.
- Živimo u eri koja je službeno označena kao globalna: granice nestaju; političari naglašavaju potrebu za novim koncepcijskim okvirom; elementi granice u društvu guraju se na rubove. Termin border odnosi se na sve navedeno, ali i na kontekst psihologije (sindrom granice), ekonomije (prekogranični leasing) ili geografije (državna granica). Poznati sociolozi referiraju se na fenomene kao što su nedostatak granica, razlaganje ograničenja, rubna transgresija, životi življeni na rubu društva ili bez referentnih okvira. Osporavamo granice percepcije, živimo zatvoreni nevidljivim granicama, prelazimo linije ili stojimo na ivici, zaključuje Külz-Mackenzie.
Osim Floričića na izložbi će se sa svojim radovima predstaviti još 17 umjetnika iz nekoliko europskih država i SAD-a.

alen floričić borders rolf külz-mackenzie rabac labin MMC Luka