Alarmantno: manje učenika prvih razreda na Labinštini, u Koromačnu ni jedan

Alarmantno: manje učenika prvih razreda na Labinštini, u Koromačnu ni jedan

2.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Na Labinštini je u klupe prvih razreda sjelo 166 učenika, što je u odnosu na lanjskih 173 pad za 4 posto. Od toga je u Labinu bilo 106 đaka, 7 posto manje u odnosu na prošlu godinu. OŠ Matije Vlačića bilježi povećanje za 23 posto, s 40 na 49 učenika, a OŠ »Ivo Lola Ribar« isti postotak smanjenja, sa 74 na 57. »Matija Vlačić« ima više učenika i u matičnoj i područnoj školi Rabac, dok »Ribar« bilježi pad u matičnoj i područnim školama Vinež i Vozilići, ali jednog učenika više nego 2007. godine, odnosno 36 prvašića u područnoj školi Kature.


Među seoskim školama najveće, stopostotno povećanje doživjela je OŠ »Ivan Goran Kovačić« iz Čepića: 12 učenika prvog razreda nasuprot šest onih koji su ove godine krenuli u drugi razred.

Lani su sve njene škole imale po dvoje prvašića, a ove godine matična ima troje, Sušnjevica četvero i Kršan petero. Pedesetpostotno povećanje, s 10 na 15, bilježi OŠ »Vitomir Širola Pajo« iz Nedešćine. Sv. Martin ima tri prvašića, kao i lani, ali zato ih je 12 u matičnoj školi. Raška OŠ »Ivan Batelić« broji 16 učenika u klupama prvih razreda, dok ih je lani bilo 20. Područnu školu u Koromačnu prošle školske godine pohađao je jedan prvašić, a ove godine nijedan.

Samo jedan učenik prvog razreda došao je jučer u pićansku područnu školu OŠ Vladimira Nazora iz Potpićna. S 26 posto manje učenika prvih razreda, odnosno sa 17 ovogodišnjih u odnosu na 23 lanjska, ova škola bilježi najveći pad na Labinštini. Doduše, u Sv. Katarini su četiri prvašića, ili jedan više, a u Tupljaku tri, kao i lani, ali zato je njihov broj u Potpićnu pao s 12 na devet, a usamljeni Pićanac će školske prijatelje morati potražiti među petoricom koji su krenuli u drugi razred.

 

Prvi razred prazan je  u područnoj školi u Koromačnu, koja je jedna od najmanjih po broju učenika u Istri. U drugom, trećem i četvrtom razredu ukupno je svega – po jedan učenik! Stanislav Horvat, ravnatelj raške Osnovne škole Ivana Batelića, pod koju spada osnovna škola u Koromačnu, veli da djece ima, ali da ih roditelji radije upisuju u školu u Labinu.


- Još ove godine nastava u školi će se održavati, ali za sljedeću ne znam. Ako se ovako nastavi, sigurno će doći do zatvaranja. Roditelji misle da je škola u Labinu bolja jer ima više učenika. No, nema nikakvih razloga da djecu šalju u Labin jer je i ova škola jednako kvalitetna, a prednost joj je u tome što se u manjim razredima može individualno raditi sa svakim učenikom, veli ravnatelj.
Ističe da je problem i u tome što učenici, i to već prvašići, putuju do Labina.


- Djeca čekaju autobus sama na prometnici, a među njima ima i prvašića. Ne daj bože da se nešto dogodi! Ali kako dokazati roditeljima da je i mala škola jednako dobra, ako ne i bolja, dodao je ravnatelj.

 


 

obrazovanje prvašići učenici OŠ Matija Vlaćić OŠ Ivo Lola Ribar