Aktualni sat županijske skupštine: Proširenje Ipsilona u "iks" prema Labinštini nije prioritet

Aktualni sat županijske skupštine: Proširenje Ipsilona u "iks" prema Labinštini nije prioritet

10.10.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Istarski ipsilon neće biti izgrađen do Matulji ako se Bini Istri ne produži koncesija, kazao je župan Ivan Jakovčić u ponedjeljak na aktualnom satu Županijske skupštine, ponukan pitanjima Nenada Boršića (HDZ) i Serđa Riga (IDS) o mogućnosti pretvaranja Ipsilona u "iks" i povezivanja Labinštine s ostatkom Istre, te o dovršetku nove dionice do Pazina. Rekao je da bi nova dionica trebala biti otvorena do konca mjeseca, ali da se sigurno neće odmah krenuti u nastavak gradnje.

- Postoji niz problema. Ako Bina Istra odmah krene s projektiranjem dionice do Matulji, ona bi mogla biti izgrađena do 2014. No, ne može se zatvoriti financijska konstrukcija bez produženja koncesije. Nije riješeno ni financiranje završetka Ipsilona. Nisam siguran kada ni ako će se uopće graditi dalje. Istarski "iks" prema tome nije prioritet u ovoj zemlji. Riješimo stoga prvo postojeće cestovne pravce na Labinštini, kazao je Jakovčić.

Prometne teme su izgleda vrlo zanimljive IDS-ovcima. Njihovog vijećnika Dragana Filipovića zanimalo je već puno puta postavljeno pitanje o gradnji rotora u pulskoj Šijani. "Kada početak i kada kraj?", pitao je Filipović. Župan je rekao da bi za mjesec dana, ako budu pripremljene sve dozvole, trebao biti raspisan natječaj, a radovi bi, ako natječaj bude bez žalbi, započeli početkom iduće godine i trajali bi pola godine.

Iskre su frcale kada je za govornicu stao Marino Roce iz HDZ-a i postavio pitanje zašto Županija za 30 posto smanjuje financiranje srednjih škola. Spomenuo je tu i problem Glazbene škole u Puli. Na to mu je Jakovčić oštro uzvratio da slušajući njega ima dojam da ne žive u istoj državi. Tvrdi, naime, da je Vlada ta koja je smanjila sredstva za škole. Kazao je da je Istarska županija dosad najviše od svih u Hrvatskoj ulagala u škole. Naglasio je da su županijska ulaganja iznad standarda iznosila 23 milijuna kuna u posljednjih deset godina, odnosno ukupno 81 milijun kuna u školstvo, što je, tvrdi, iznad onoga što propisuje država. Za Glazbenu školu je najavio da će iduće školske godine biti smještena u "žutu školu".

Roce mu je, pak, uzvratio da čovjek ne treba nositi naočale da bi vidio da situacija u istarskim srednjim školama nije dobra, na što mu je Jakovčić rekao: "Govorio sam o konkretnim brojkama, a vi politizirate i to nisko. Već desetljeće to činite i zato dobivate toliko glasova. Stanje u školama je prihvatljivo. Jedino u Puli postoji problem sa srednjim školama, koji će se razriješiti već iduće jeseni. Preselit ćemo dio učenika iz ''žute škole'' na Vidikovac. No, očekujem i više razumijevanja nove vlade. Ne možemo sve sami."

Nenada Čendaka s Nezavisne liste Plinija Cuccurina zanimalo je koji su kriteriji za sufinanciranje infrastrukture u poslovnim zonama, na što mu je Jakovčić rekao da je jedini kriterij da općine i gradovi dođu s konkretnim ulagačima, da se točno zna u što i koliko će se uložiti te koliko će biti otvoreno novih radnih mjesta.

- Ako nema konkretnih ulagača, nećemo sufinancirati infrastrukturu. Istra ima već dosta poslovnih zona. Možda i previše po mom ukusu. Logika da bi svaka općina trebala imati svoju zonu nije dobra, jer treba paziti i na ljepotu pejzaža, kazao je župan.

Osvrnuo se župan i na gradnju golf igrališta u Istri, pošto je tu temu ovlaš spomenuo Nenad Čendak. - Dosta je toj golfomaniji. Treba nam golf, ali ne na svakom kantunu. Brisat ćemo neke lokacije iz sadašnje županijskog Prostornog plana, a nakon toga možemo dalje razgovarati, kazao je Jakovčić. (Bojan ŽIŽOVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

 

promet prometnice iks ipsilon prometna povezanost jakovcic ids politika labin nenad boršic