Aktualni sat kršanskog vijeća: Obrtnicima voda do grla

Aktualni sat kršanskog vijeća: Obrtnicima voda do grla

16.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Premda lokalne zajednice u posljednje vrijeme prate smjernice Županije razmišljajući o mogućnostima pojeftinjenja vode za poljoprivrednike, izgleda da bi je istodobno obrtnici, oni kršanski, trebali plaćati i po gotovo 50 posto višoj cijeni! O tome se raspravljalo za aktualnog sata Općinskog vijeća nakon što je načelnik Josip Kontuš izvijestio o pritužbama brojnih obrtnika, posebno vodoinstalatera i autoprijevoznika, koji imaju prijavljen posao na kućnoj adresi.


Njima bi se, naime, prema obavijestima iz labinskog Vodovoda, sva potrošnja - nemaju li poseban vodomjer za odvojeni obračun - naplaćivala kao da troše skuplju industrijsku vodu. Pojašnjeno je da se Vodovod pozvao na odluku Općinskog vijeća otprije tri godine. Njome je propisano da se u obiteljskim kućama gdje se obavlja gospodarska djelatnost potrošači obavijeste o tome da su u roku od dvije godine dužni ugraditi poseban vodomjer, jer će ih u suprotnom dopasti obračun po višoj tarifi.
Nikola Vuksan, predsjednik vijeća i općinski predstavnik u skupštini Vodovoda, ustvrdio je da se tako odlučilo sukladno preporuci gradskog poduzeća. Sada su se, pak, kako je rekao, općinari rastrčali ne bi li otklonili očito napravljenu pogrešku. Podsjetio je da je tada vijećem predsjedavao Klaudijo Lazarić.
- Samo smo slijedili zakonsku regulativu. U odluci lijepo piše »potrošač«, a Vodovod ne može naplaćivati od nekoga tko ne troši, u ovom slučaju industrijsku vodu. Čini se da su u tom poduzeću izgubili kompas, očito ne znaju kako riješiti manjak love. Uostalom, takve uvjete, o posebnim priključcima i vodomjerima, propisuje Ured za gospodarstvo pa neka se iz Vodovoda njima obrate, rekao je tom prigodom Lazarić.


Prvi čovjek općine, Kontuš, poručio je da se o svemu već raspravljalo na koordinaciji labinskog gradonačelnika i načelnika ovdašnjih općina te da će se s mjerodavnima sastati i ovog tjedna.

I. R.

kršan aktualni sat klaudijo lazarić kontuš