Akcija stanovnika starog Labina: organizirano do vlastitog parkinga

Akcija stanovnika starog Labina: organizirano do vlastitog parkinga

21.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Stanari starog Labina oformili su sedmeročlani odbor s ciljem poticanja gradske uprave da konačno - do turističke sezone - postavi obećavanu rampu kod Lože koja bi priječila ulaz na parkiralište duž Šetališta San Marco. Sve starogradske jezgre u Istri tako rješavaju problem nesavjesnih vozača koji okupiraju mjesta rezervirana za stanare - zašto bi Labin bio iznimka, čulo se na ovotjednom sastanku 40-ak građana.

Potaknuti su, naime, još jednom ljetnom sezonom na rubu živčanog sloma budući da je tada pronaći parking, kako kažu, prečesto nemoguća misija. Znak zabrane prometovanja (osim za stanare i dostavu) praktički nitko ne vidi. Sve kumuje i otežanom prometu, posebno kod Aleje velikana. Stanarima, prisiljenim parkirati nepropisno, preostaju masne policijske kazne.

Prijedlog, s kojim bi uskoro izašli pred gradonačelnika, predstavnika komunalnog poduzeća te policijskog načelnika, trebali bi definirati Edi Kodrin, Kristian Bembić, William Negri, Vesna Sagaj, Sandra Zloić, Renato Jelčić i Serđo Štemberga. Gradonačelnik Tulio Demetlika smatra da bi rampa (ili nekakvo slično rješenje) trebala ući u novi proračun, no zeleno svjetlo za njeno postavljanje donijet će se tek po razmatranju svih programa mjesnih odbora, odnosno po konačnom prijedlogu gradske blagajne. Rekao je i da do sezone namjeravaju proširiti parkiralište kod gradskog groblja, gdje je u planu rekonstrukcija raskrižja. To je, pojašnjava, na tragu želje da od ljeta starogradski trg bude očišćen od automobila.

Građani, kako doznajemo, kane zatražiti da šetnica ispred restorana Kvarner opravda svoj naziv - željeli bi je, naime, vidjeti bez automobila - pa bi se parkirati moglo tek nakon tamošnje butigice. Time bi se, kazao nam je sugovornik koji nije želio da ga imenujemo, barem dijelom vratili urednost i komoditet, zbog kojih su nerijetki ovdje prodali stanove koje novi vlasnici koriste uglavnom samo za odmor pa grad odumire. Zahtijevat će, prenosi nam, da nakon postavljanja brklje svako domaćinstvo dobije po dvije propusnice.

Napominje pritom da nipošto ne žele svađu, već konstruktivni dijalog. Veli da im nema druge jer se ljeti ne mogu snaći za parking: mjesno je parkiralište ispod Brda prenatrpano, a malonogometno igralište, koje služi za istu namjenu, ne stigne progutati višak. Titov trg je, pak, pod naplatom. Dvije mještanke koje sretosmo na San Marcu ne vjeruju da će se rampom išta riješiti. Kažu, izdržat će do prvog pijanog razuzdanog mladca. Pesimistične su zbog slučajeva kada u dijelu parkirališta kod Pinete noću, unatoč osvjetljenju, vandali, osim što šaraju te buše gume na autima, kradu čak i felge. (I. RADIĆ)

 

parking parkiralište stari grad stari labin rampa trg san marco