Akcija promocije udomiteljstva i u Labinu

Akcija promocije udomiteljstva i u Labinu

20.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Da bi se ideja o udomiteljstvu što više proširila, a obitelji potakle na razmišljanje o mogućnosti udomljavanja, humanitarne udruge »Nadomak sunca« i »Oaza« na današnji dan pokreću akciju promocije udomiteljstva u Istri pod nazivom »Istra brine o svojoj djeci«, u sklopu projekta CARDS 2004.
Udomiteljstvo nema tradiciju u Istri, za djecu na ovom području nema dovoljno udomitelja te se ona moraju smjestiti u ustanove ili obitelji izvan njega, daleko od roditelja i rodbine s kojima bi trebala imati redovne kontakte.


Članovi ovih udruga, koji su i sami udomitelji, ističu da je važno da djeca ostanu živjeti u svojem kraju da bi, osim redovnih kontakata sa svojom biološkom obitelji, ostala povezana i sa svojom prošlošću i sredinom iz koje dolaze. Udomiteljstvo je privremeni oblik smještaja djeteta dok se ne ostvare uvjeti da se ono vrati u svoju biološku obitelj, što se ponekad ni ne dogodi.
Prezentacija o udomiteljstvu počinje u Puli gdje će danas u 18 sati u Circolu biti prikazan film »Slučajni sin« redatelja Roberta Zubera iz Pule, koji je i sam bio udomljeno dijete. O svojim će iskustvima govoriti i djeca iz udomiteljskih obitelji.


Promocija se nastavlja u Labinu, Rovinju, Bujama, Poreču i Pazinu

obitelj udomiti udomiteljstvo dijete CARDS 2004 humanitarna udruga Oaza Humanitarna udruga Nadomak sunca