Akcija mladih u Potpićnu: Nije kriva svjetska kriza, nego loša vlast

Akcija mladih u Potpićnu: Nije kriva svjetska kriza, nego loša vlast

30.11.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Akcija mladih (AM), Lista za Rijeku (Lista-Ri) i Stranka umirovljenika Hrvatske-Blok Umirovljenici Zajedno – SUH predstavili su u Potpićnu program i kandidate za VIII. izbornu jedinicu. Prezentaciji su prisustvovali Mario Alempijević, nositelj liste, Matilda Ilić i Sanja Frankola iz Akcije mladih i rovinjski gradski vijećnik Bruno Poropat iz Odbora za referendum, koji podupire ovu listu zbog istovjetnih gledišta na situaciju u našem društvu, njenim uzrocima i načinu izlaska iz opće krize.

Potpićan na Labinštini, objašnjeno je na prezentaciji, odabran je kao amblematsko mjesto u kojem je vidljiva nesposobnost lokalnih vlastiti i još nesposobnije državne uprave kao kontrolora, a koje su u slučajevima Rockwoola i Plomina 3 uzrokovale ne samo ekološku katastrofu nego i upravni nemoral.

Stav je koalicije da su za ukupno stanje - ekološko, gospodarsko, moralno - krive nesposobne vlasti, kako lokalne, od općinskih, gradskih do županijskih tako i državna vlast, koja je suučesnik u procedurama. One su izravan generator naših lokalnih i hrvatskih problema. One se nisu mogle nositi s upravljanjem prostorom i potrebama građana u kontekstu novog društvenog poretka, liberalnog kapitalizma. Nisu prepoznale vrijednosti svoga prostora niti sposobnosti svojih građana. Dok je prostor obišao svijet kao naj-destinacija, a mali građani sa svojim hvalevrijednim i prepoznatljivim proizvodima, poput ulja, vina ili brodogradnja, političari su obišli svijet neradom, nepotizmom i korupcijom.

Za tako lošu situaciju nama nije kriva svjetska kriza, nego domaći ''geniji'' koji su uspjeli uništiti kreativnost građana u ovako vrijednom prostoru. Slavonci su mogli prehraniti sve milijune turista, Istrijani su ih mogli počastiti s isto toliko milijuna čaša malvazije i ostaloga. A političari su odlučili da će hranu i piće jednostavnije uvoziti preko svojih lobista, dok će građanima u prostor dovesti, kao varijantu zapošljavanja, najveće moguće zagađivače i otimače poput Rockwoola, Plomina 3 i LNG terminala, prodati zemlju za golf igrališta, rasprodati priobalje strancima i time građane učiniti kolonima u vlastitoj kući za najniža moguća primanja.

Građani žele u svom prostoru živjeti od svog rada, ne žele da se više itko zadužuje u njihovo ime i ime njihovih potomaka, ne žele tuđe gospodare niti raseljavanje po svijetu, žele sigurnu budućnost ovdje. Traže da im se to omogući, jer znaju da se mogu nositi s razvijenim svijetom.

Lokalne vlasti generiraju tisuće nezaposlenih, tisuće neriješenih predmeta, dok u svom posjedu imaju ogroman broj neraspoređenih nekretnina, poslovnih prostora, građevinskog i poljoprivrednog zemljišta. Državna vlast, kao kontrolor lokalnog zbivanja, mora suspendirati sve lokalne uprave koje ne mogu pratiti razvoj i potrebe građana i koje generiraju krizu, radeći protiv ustavnih načela o pravu na rad, čist prostor i boravak u njemu i protiv državnih strategija razvoja. Državne vlasti bi trebale nesposobne lokalne šerife suspendirati iz sustava upravljanja novim lokalnim izborima, dok se ne nađu kreativne uprave i sposobne osobe koje će znati valorizirati i čovjeka i njemu potreban prostor za razvoj i opstanak. To je jedini način da se izađe iz krize a to ne mogu uočiti niti oni koji su do sada obnašali vlast, HDZ, niti ovi koji se sada spremaju preuzeti vlast, Kukuriku koalicija. Ova koalicija, dobro poznata po radu na lokalnoj razini, dovela je Istru na rub svakojakih skandala sa zemljištem i do propasti mnogih uspješnih poduzeća u Istri.

Dobra vlast će biti samo ona koja prepozna vrijednosti svojega kraja i sposobnosti svojih građana. Protivimo se partitokracijama i zalažemo se za građansko društvo povijesnih regija Republike Hrvatske, iznijeli su predstavnici koalicije AM-Lista za Rijeku-SUH, javlja Bruno Poropat. (iPress)

akcija mladih potpican kriza politika izbori izbori2011