Akademska slikarica Tea Bičić iz Labina nova privremena voditeljica MMC Luka u Puli

Akademska slikarica Tea Bičić iz Labina nova privremena voditeljica MMC Luka u Puli

5.2.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Nakon što je početkom prošle godine akademska slikarica Mirjana Grahovac Vojinović preuzela ulogu programskog voditelja Multimedijalnog centra Luka i onu predsjednice istoimene udruge, zbog njezinog odlaska na porodiljni dopust nedavno je u funkciju, kao vršiteljica dužnosti, preuzela Tea Bičić, takđer akademska slikarica, koja će u mandatu Roberta Paulette u MMC-u Luka obavljala organizacijske poslove. S njom razgovaramo o planovima MMC-a za ovu godinu.

 

- Unatoč recesiji, ove je godine MMC Luka za svoje programe dobio iznose približno jednake prošlogodišnjima. Hoće li to omogućiti da se održe sve planirane izložbe i druge manifestacije?

- Multimedijalnom centru Luka iznosi su uvelike srezani, no ipak se nadamo realizaciji planiranih programa. To će, naravno, uvelike ovisiti i o samim autorima s kojima treba odraditi programe, odnosno o tome koliko će nam oni po tom pitanju biti spremni izaći u susret. Krizna su vremena na neki način izazov i u svakom ćemo slučaju pokušati na taj način pristupiti recesijskoj go-dini. Ukoliko bude neophodno, neki će se programi morati odgoditi.

- Prošle su gotovo dvije godine otkako se Istarski ogranak DHK-a iselio iz MMC-a Luka. Kakva je sada situacija s prostorom?

- Istarski ogranak DHK-a dobio je nove prostorije, koje su zacijelo primjerenije za njegov rad od onih koje je imao u MMC-u, i to me raduje jer znam da do toga nisu lako došli. U MMC-u situacija s prostorom nije najbolja, ali naši su problemi tehničke i građevinske naravi, ili je ipak na kraju sve povezano samo s nedostatnim sredstvima. U posljednje nam vrijeme obilno prokišnjava strop, i to u gotovo svim prostorijama, a najopasnije je i to što se duž cijeloga stropa protežu elektroinstalacije. Već neko vrijeme upozoravamo na taj veliki problem, međutim, do interventnih sredstava za takve slučajeve vrlo je teško doći, ili nisu ni predviđena.

Osim toga, sve veći problem je to što je sam Multimedijalni centar bez adekvatne tehničke opreme koja bi takav naziv Luka mogla i opravdati. Sve veći broj izložbi i programa iziskuje najsuvremenije tehničke potrebe za realizaciju pa nam je do sada dio sredstava odlazio i na najam potrebne i adekvatne opreme. Bojim se da bi u ovoj godini to itekako moglo predstavljati problem.

- Kakvi su vam planovi za tekuću godinu?

- U tekućoj se godini nadam nastavku i svakako poboljšanju uvjeta za rad onoliko koliko je to moguće. Nadam se da ćemo čim hitnije uspjeti sanirati krov. Što se programskog dijela tiče, planirano je šest samostalnih izložbi i četiri skupne, naravno uz program Subgalerije Mul koji će se nastaviti održavati ponedjeljkom, kao i SMS razgovori "Poznata Istra" u kojima Roberta Razzi razgovara s raznim gostima iz Istre četvrtkom, a koji se potom emitiraju subotom na NIT-u.

Tu su potom još i predavanja Nove Akropole utorkom, zatim izložbe u organizaciji HDLU-a Istre i Društva arhitekata Istre (DAI-SAI), a nastavlja se i do sada uspješna suradnja s pulskom Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna. Također se nadam da će se dogoditi i

neki okrugli stol s aktualnim temama, kao i neka nova ideja u obliku upotpunjavanja cjelokupnog programa i prostora. Sve u svemu, MMC Luka nastavlja u ritmu prijašnjih godina, a pokušat ćemo svakako poboljšati medijsku pokrivenost i oglašavanje da bismo animirali što širi spektar publike. Vrata MMC-a otvorena su svima, a treba naglasiti još jednom da su svi programi besplatni i da se nadamo boljoj posjećenosti.

- Koliko je u vašim planovima zastupljena izdavačka djelatnost HDLU-a Istre.

- Izdavačka djelatnost HDLU-a Istre, kao i djelatnost HDLU-a uopće, sasvim je autonomna u prostorijama MMC-a Luka. Naša se suradnja uglavnom svodi na usklađivanje programa. U ovoj godini HDLU Istre u prostorima MMC-a predstavit će sedam samostalnih i tri skupne izložbe.

Vanesa BEGIĆ

tea bičić mmc luka roberta razzi kultura voditeljica