Agencija `Alea nekretnine` iz Labina na 16. Forumu poslovanja nekretninama na Brijunima o novom zakonodavstvu

Agencija `Alea nekretnine` iz Labina na 16. Forumu poslovanja nekretninama na Brijunima  o novom zakonodavstvu

17.10.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Na Brijunima se u petak i subotu (14. i 15. listopada) održao 16. Forum poslovanja nekretninama u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Forum je tradicionalno okupljanje svih subjekata koji razne načine sudjeluju u poslovanju nekretninama i dosad su na njemu ugledni stručnjaci obradili više od 120 stručnih tema, rekla je direktorica Sektora trgovine HGK Milica Rakuša Martulaš.

Forum, kao najveći skup posrednika, svake godine plijeni sve veću pažnju, a ove je godine okupio više od 200 sudionika.

"U kontuinuitetu već treću godinu za redom tržište nekretnina osjeća pad u prometu i svi subjekti se pokušavaju snaći. Kad su ovakva teža vremena, struka se pokušava ujediniti kako bi imala veći utjecaj i putem Udruženja pokušava sudjelovati u kreiranju zakonskih odredbi kako bi barem na taj način pomogli tržištu", rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Najaktulanija tema Foruma izmjene dopuna Zakona o prostornoj gradnji i Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama zbog kojih se neće moći prometovati nekretninama.

 

O spomenutim Zakonima govorili su i njegovi neposredni tvorci, Josipa Blažević Perušić , d.i.a., državna tajnica u Ministarstvu zažtite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, te Josip Bienenfeld, dipl.iur., načelnik Službe za zakonodavstvo pri spomenutom Ministarstvu.

 

Na upit o tome kako će se legalizirati objekti u općini Raša, jednoj od jedine dvije općine u Hrvatskoj koja nema još prostorni plan, ostali smo uskraćeni za konkretan odgovor, osim odgovora gospođe Perušić koja je izjavila da treba pogledati je li sva potreba dokumentacija prijavljena u Ministarstvu, te da će eventualna legalizacija biti izvršena po starom prostornom planu koji je vrijedio zapodručje Labinštine.

 

Najviše pomutnje u praksi i u medijima su činjenice da su pojedine gruntovnice u Hrvatskoj u potpunosti blokirale uknjižbe prava vlasništva, zbog neadekvatnog tumačenja i primjene Izmjena i dopuna spomenutih Zakona.

 

U labinskog gruntovnici nema takvih slučajeva, te se prijenos prava vlasništva provodi sukladno novoj legislativi, uz dodatnu dokumentaciju koja je potrebna ovisno o tipu nekretnine, datumu izgradnje,  te u skladu s vremenskim važenjem pojedinih zakona koji su regulirali ovu tematiku.

Dodatna pojašnjenja pristigla su i iz Ministarstva financija oko primjene Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma čiju su primjenu agencije za posredovanje nekretnina dužne provoditi.

 

Agencija za posredovanje u prometu nekretnina `ALEA nekretnine` jedina je labinska agencija koja je sudjelovala na edukaciji o integraciji i postupanju u skladu s pozitivnim zakonskim propisima u posredovanju u prometu nekretnina.

 

Foto:

Dubravko Ranilović - predsjednik udruženja poslovanja nekretninama pri HGK,
Silvija Rejec Martinčić, ovlašteni agent za posredovanje u prometu nekretnina, Alea nekretnine, Labin
Jasminka Biliškov - zamjenik predsjednika udruženja
Snježana Brezović, savjetnica Odjela za poslovanje nekretninama pri HGK Pula

alea nekretnine nekretnine zakon brijuni forum