Adriano Šćulac: Da nas nisu krali već bi odavno bili prvoligaši

Adriano Šćulac: Da nas nisu krali već bi odavno bili prvoligaši

21.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

LABIN - Rukometaši labinskog "Mladog rudara" ponovo su prvoligaši. Mjesto u Prvoj ligi "zaslužili" su odustajanjem "Bedekovčine", prošlosezonskog prvaka na drugoligaškom zapadu i to nakon što je prvoligaško prvenstvo već bilo počelo. U lipnju su "rudari" održali izbornu sjednicu Skupštine kluba na kojoj je izabran novi Izvršni odbor u kojem nakon četverogodišnjeg angažmana više nema Adriana Šćulca, poznatog sportskog radnika i menadžera.

 

- Na kraju prošle sezone zatražio sam da na mene ove sezone ne računaju. Bit ću blizu kluba i ako im treba pomoći, odazvat ću se, no nisam želio biti član još jedan mandat. Mislim da se čovjek, ako se posveti sto posto nečemu što radi, za četiri godine istroši, da treba nova, svježa krv. Mislim da su se dečki dobro posložili. Mladost i iskustvo u Izvršnom odboru dobra je stvar.

Klub je konačno ostvario cilj, postao je prvoligaš.

- Klub je dobio ono što zaslužuje, no reći ću da je to trebao biti i ranije. Da nas nisu krali i zakidali. Trebali smo to biti kad su nas krali protiv "Senja", pa su oni otišli u viši rang. Trebali smo prvoligaši postati na parketu, a ne ovako. Bili smo daleko najbolja momčad u ligi. No, suđenje u Petrinji, koju kod kuće s pola snage pobijediš sa 16 razlike, a tamo izgubiš, pa u dvije utakmice protiv "Bedekovčine", bilo je takvo da je ni "Barcelona" ne bi bila pobijedila. Na kraju se pokazalo kakav je to klub, koliko organiziran i ozbiljan. Piše se da nemaju novca za igranje u prvoj ligi. Kako će imati kad cijele sezone valjda troše da bi kupovali utakmice i suce? Dobro je za sport, koji mora biti viteško nadmetanje i časna igra u kojoj bolji pobjeđuje, da takvi klubovi nestanu sa sportske scene. Sebi priuštiti nešto da bi drugome oteo zasluženo, pokvareno je, i takvima nema mjesta nigdje, pa ni u sportu.

Naravno, nemam dokaza, pa nikoga ni za što ne optužujem, niti tvrdim. Ali imam pravo naglas misliti i sumnjati. Jednostavno, u nekim se našim utakmicama toliko toga događalo da bi bilo slučajno.

Kruže glasine da je ipak Adriano Šćulac najzaslužniji za ulazak "Mladog rudara" u Prvu ligu. Trebalo je lobirati, a poznata su vaša prijateljstva s ključnim ljudima u savezu?

- Neka te glasine ostanu i dalje. Ja moja prijateljstva s nekim čelnim ljudima hrvatskog rukometa niti krijem, niti se njima hvalim, a koristim ih za privatna druženja i posjete.

Da to nije tako, "Mladi rudar" bi i ranije postao prvoligaš i ne bi bio potkradan od sudaca.

Ali, što s tim ima Savez, što oni znaju kako će neki sudac suditi? Rad u sportu je timski i za sve je zaslužan ili kriv tim. U timskom radu ne postojim ja, nego mi. Ne vjerujem da je bilo ikakvih lobiranja, ako jedan klub odustane, normalno je da onaj na ljestvici ispod njega zauzme njegovo mjesto. Pustimo to što ulica priča.

Nije sve baš bilo idilično u klubu u protekle četiri godine?

- Ponekad su plasirane informacije da smo odluke donosili jednoglasno, no nije baš uvijek bilo tako. Recimo, kad je donijeta odluka da se raskine ugovor s trenerom Diegom Datosom.

Bio sam jedini protiv toga, to stoji i u zapisniku sa sastanka, a prenijeto je da je odluka donijeta jednoglasno. Datos se tada valjda najviše naljutio na mene, no smijenjen je iz nekih drugih razloga, a ne zato što je loše radio svoj posao, i zato sam bio protiv njegove smjene. Pored toga, bio sam uvjeren tada, a i sad sam, da je bilo krivo vrijeme za promjenu trenera.

Kakvi su izgledi "Mladog rudara" ove sezone u Prvoj ligi?

- Šanse su lijepe i velike. Klub je igrački dobro posložen, logistički također. Većina igrača je mlada, još mlađi i perspektivniji kucaju na vrata. Novi Izvršni odbor dobio je Prvu ligu serviranu, ostavili smo im manjak od 25 tisuća kuna, u ova teška vremena nebitan minus. Vidim "Mladi rudar" na vrlo visokom mjestu Prve lige - zaključio je Šćulac.

 

Robi FONOVIĆ

 

adriano šćulac ru mladi rudar rukomet sport diego datos prva liga sport patrik franković