91. obljetnica Labinske republike: Komemoracija na Krvovoj placi

91. obljetnica Labinske republike: Komemoracija na Krvovoj placi

2.3.2012. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas Labinština slavi 91. obljetnicu Labinske republike. Naime 02. ožujka 1921. labinski rudari organizirali su štrajk pod krilaticom «Kova je nasa» te proglasili Labinsku Republiku.  
 
Bila je to iskra koja je pokrenula pobunu oko 2.000 labinskih rudara. Proglasili su Republiku, uspostavili komitete i organizirali «crvene straže» kao zaštitu od fašista. Od 02. ožujka sami su organizirali proizvodnju, a u pobuni pridružili su im se lokalni težaci. Talijanske vlasti odlučile su slomiti Labinsku Republiku poslavši vojsku na rudare te je vojska 08. travnja napala rudare i slomila njihov otpor.
 
U tu čast jutros je delegacija Grada Labina zajedno sa gradonačelnikom Tuliom Demetlika i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Labina Valterom Poropatom, načelnicima i predstavnicima labinskih općina, Udruge „Kova je nasa“, Udruge antifašističkih boraca i Udruge HVIDRA, održala komemorativni skup na Krvovoj placi na Vinežu.
 
 
Ujedno su danas vijenci položeni na Gradskom groblju na spomeniku rudarima, te na spomen obilježju palim rudarima na Štrmcu.
 

labinska republika labin krvova placa kova je nasa