90. obljetnica Labinske republike: Komemoracija na Krvovoj placi

90. obljetnica Labinske republike: Komemoracija na Krvovoj placi

2.3.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas Labinština slavi 90. obljetnicu Labinske republike. Naime 02.ožujaka 1921. labinski rudari organizirali su štrajk pod krilaticom «Kova je nasa» te proglasili Labinsku Republiku.  

 

Bila je to iskra koja je pokrenula pobunu oko 2.000 labinskih rudara. Proglasili su Republiku, uspostavili komitete i organizirali «crvene straže» kao zaštitu od fašista. Od 02. ožujka sami su organizirali proizvodnju, a u pobuni pridružili su im se lokalni težaci. Talijanske vlasti odlučile su slomiti Labinsku Republiku poslavši vojsku na rudare te je vojska 08. travnja napala rudare i slomila njihov otpor.

 

U tu čast jutros je delegacija Grada Labina zajedno sa gradonačelnikom Tuliom Demetlika i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Labina Valterom Poropatom, načelnicima i predstavnicima labinskih općina, Udruge „Kova je nasa“ i Udruge antifašističkih boraca Labina  održala komemorativni skup na Krvovoj placi na Vinežu.

Josip Štemberga tim je povodom evocirao uspomene na 2. ožujka 1921. godine i važnost Krvove place, a vijenac je uz gradonačelnika Tulia Demetliku položio i Bojan Režun, zamjenik načelnika Općine Idrija iz Slovenije.

 

Ujedno su danas vijenci položeni na spomenik rudarima i grob Giuseppine Martinuzzi na Gradskom groblju, bistu Ivana Pipana u Aleji velikana te spomen obilježju palim rudarima na Štrmcu.

 

rudarska tragedija raša labinska republika komemoracija zajednica talijana labin 90 godina labinske republike krvova placa