78. obljetnica oslobođenja Labinštine: Antifašizam je i naša budućnost

78. obljetnica oslobođenja Labinštine: Antifašizam je i naša budućnost

28.4.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom 78. obljetnice Dana oslobođenja Labinštine, danas su na Spomen obilježju poginulim antifašistima iz NOB-a u naselju Vinež delegacije Grada Labina predvođena Federikom  Mohorović Čekada,  zamjenicom gradonačelnika Grada Labina, predstavnicima Udruge antifašista Labinštine i Istarske županije, Irenom Franković, načelnicom Općine Sveta Nedelja, predstavnicima općina Pićan, Kršan i Raša,   predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Društva Josip Broz Tito, vijećnicima Grada Labina i predstavnicima nacionalnih manjina Labina položile vijenac i zapalile svijeću preminulim antifašistima.
 
Severino Franković, predsjednik Udruženja antifašista Labinšćine  osvrnuo  se na povijesni tijek događaja tijekom kojeg su dalmatinske brigade i 43. Istarska divizija zajedničkim snagama obranile Labinštinu.

U svom obraćanju zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada naglasila je da antifašizam u Istri nije samo parola, pogotovo na Labinštini i tu na Vinežu, te nastavila: „Antifašizam je pred 78 godina prepoznat kao jedini ispravni put. Zadnjih nekoliko godina poslana nam je važna poruka: da se svijest u jednom trenutku može promijeniti i da nikada više ništa neće biti isto. Zato moramo cijeniti ono što imamo, na tim civilizacijskim vrijednostima graditi našu budućnost i najmlađe učiti da antifašizam je i naša budućnost“

Maestro Franko Ružić  izveo je prigodne glazbene točke.

Nakon polaganja na Vinežu, cvijeće je položeno i na spomen kosturnici na groblju u Sv. Nedelji.

obljetnica dan oslobođenja Labinštine polaganje vijenaca nob vinež spomen obilježje