7. Smotra vina središnje Istre - Ljubitelji dobre kapljice okupirali Gračišće

7. Smotra vina središnje Istre - Ljubitelji dobre kapljice okupirali Gračišće

14.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Na Uskrsni ponedjeljak u Gračišću je sedmi put održana Smotra vina središnje Istre na kojoj je, u 15 konoba, na kušanje 197 uzoraka vina ponudilo 106 proizvođača. Smotru, koja je ove godine održana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića i istarskog župana Ivana Jakovčića, otvorio je dožupan Valerio Drandić naglasivši da je ova, uz porečku Vinistru, najveća smotra vina u Istri. Značaj ove smotre za razvoj proizvodnje vina u Istri istaknuo je i Šime Vidulin, potpredsjednik HGK-a za regionalni razvoj i predsjednik Županijske komore Pula.


Općinski načelnik Ivan Mijandrušić zadovoljan je što smotra vina u Gračišću svake godine privlači sve veći broj ljudi iz Istre, Liburnije i Kvarnera, a posebno ga veseli što su se zahvaljujući ovoj smotri zbližili i sprijateljili Gračišće, Sveti Ivan Zelina i Mokronog-Trebelno u Sloveniji. Smotri su se odazvali zelinski gradonačelnik Vlado Žigrović i mokronoški mu kolega Anton Maver.


Uz vinare srednjoistarskog vinogorja Pazinštine, Buzeštine i Žminjštine, svoja su vina predstavili i vinari istočne Istre, iz Kršana, Sv. Nedelje i Labina, zapadne Istre, Višnjana i Buja, te oni s druge strane Učke, iz Mošćeničke Drage i Viškova. Uz bogatu ponudu vina posjetiteljima smotre, koji su okupirali gračaške uličice, svoje su proizvode na kušanje ponudili članovi Udruge proizvođača istarskog pršuta i nekolicina proizvođača domaćeg sira.

Zapisao i snimio Mirjan RIMANIĆ

vino gračišće degustacija smotra vina