6.Dani meda u Pazinu: Pobjednički med Janka Rumina

6.Dani meda u Pazinu: Pobjednički med Janka Rumina

27.2.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Kaduljin med Janka Rumina iz Labina ponio je, s ocjenom 19,60, zlatnu medalju i šampionsku titulu na 6. danima meda, održanim ovog vikenda u Pazinu. Zlatom se ovjenčalo još 20 pčelara za bagremov, cvjetni i med od medljikovca.

Uz njih, osam je pčelara zaslužilo srebrno, a devet brončano odličje. To su rezultati 15. županijskog ocjenjivanja meda na 6. danima meda, koji su ove godine održani u sklopu proslave 100. obljetnice osnutka Istarskog pčelarskog društva u Pazinu i 30 godina djelovanja pazinske Udruge pčelara Lipa.

Ocjenjivanju je bilo izloženo 40 uzoraka meda, a nakon senzorskog ocjenjivanja uzorci su analizirani na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ocjenjivanje je vodilo stručno povjerenstvo u sastavu prof. dr. sc. Nikola Kezić, Lidija Svečnjak, Gordana Hegić i prof. dr. Dragan Bubalo.

 Ovom su prigodom uručene i nagrade pobjednicima literarnog i likovnog natječaja za učenike osnovnih škola, koje u povodu dana meda svake godine raspisuje spomenuta udruga pčelara. Roberta Smilović, iz škole u Tupljaku, pod vodstvom učiteljice Željke Fonović naslikala je najbolji likovni rad "Med men nami", a njen je bio i najbolji literarni rad naslovljen "Nonina čelica". Nagrađeni su još likovni rad "Ples pčela" Lejle Šečo iz škole u Petroviji pod vodstvom učiteljice Aurike Matković, te onaj Kristine Tominić iz pazinske osnovne škole pod naslovom "Voliš li…?" pod vodstvom učiteljice Martine Šajina Ivetić.

Uz stručno usavršavanje, pčelari su na Danima meda mogli obnoviti ili kupiti novu opremu, ili nabaviti stručnu knjigu, a sladokusci uživati u bogatoj ponudi meda i drugih pčelinjih proizvoda. Mnogi, a bilo ih je u samo dva dana više od sedam tisuća, iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Italije, slažu se da su Dani meda u Pazinu najveća i najkvalitetnija pčelarska smotra u regiji.

Prema podršci i najavama dužnosnika Grada Pazina, Županije i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, ubuduće se može očekivati da pazinski Dani meda poprime veći međunarodni značaj, poglavito u ocjenjivanju meda, ali i svom sajmenom dijelu, što pčelari i priželjkuju. (M. RIMANIĆ, snimili D. ŠTIFANIĆ. M. RIMANIĆ)

 

janko rumin dani meda med pčelari