60-godišnja labinjanska nasjela na klasičnu "romantičnu" prijevaru - upozorenje PU Istarske

60-godišnja labinjanska nasjela na klasičnu "romantičnu" prijevaru - upozorenje PU Istarske

7.5.2024. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Labinska policija istražuje slučaj prijevare 60-godišnje žene koja je oštećena za više stotina eura.

Žena je polovicom travnja putem aplikacije na društvenoj mreži upoznala muškarca koji joj se predstavio kao general američke vojske te se neko vrijeme s njim dopisivala. Kad je muškarac zadobio njezino povjerenje, zatražio ju je da mu uplati novac, kako bi mogao poslati svoje stvari na njezinu adresu. Nakon što je zatražio da mu uplati još nekoliko tisuća eura, žena je posumnjala da je prevarena te je događaj prijavila policiji.
 
Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise. Policija upozorava građane da budu  oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje. Više savjeta o tome kako spriječiti romantične prijevare, možete saznati na LETKU.

prijevara online prijevara pu istarska kazneno djelo