43. MKS ugošćuje tri kipara: Erosa Čakića, Siniša Majkusa i Mirka Zrinščaka

43. MKS ugošćuje tri kipara: Erosa Čakića, Siniša Majkusa i Mirka Zrinščaka

2.7.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Mediteranski kiparski simpozij ove se godine u Parku skulptura Dubrova održava od 24. srpnja do 14. kolovoza 2021. Hrvatski kipari Eros Čakić, Siniša Majkus i Mirko Zrinščak stvarati će svoje skulpture kroz tri tjedna u Parku skulptura Dubrova kraj Labina. 43. izdanje Simpozija započelo je izradom, a potom i inauguracijom skulpture Dodir, Emila Bobanovića Ćolića, u Kuni na Pelješcu. Radi se o 17. dislociranoj skulpturi nastaloj u sklopu ove značajne likovne manifestacije, a program se nastavlja u Parku skulptura Dubrova u kojem sudjeluju tri hrvatska kipara.


 Ove godine u Parku autori će svoje skulpture oblikovati na livadi kraj amfiteatra “Dolac” od 24. srpnja do 14.kolovoza.


 Ovogodišnji Simpozij na Dubrovi karakterizira suvremena interpretacija opusa autora u kamenu i kombiniranje materijala tako se uz dominantni istarski kamen pojavljuje metal i drvo kao dodatni, a opet prirodni element. Čakić je već kroz svoje stvaralaštvo kombinirao metal i drvo i to naročito kroz seriju skulptura -portala Vrata koju nastavlja i na ovogodišnjem simpoziju, dok Majkus svoj specifični izričaj u bojanoj prozračnoj žici suprostavlja punoj formi kamena. Zrinščak pak svoje “vječno traženje formi i oblika” pretače iz drva u kamen uz kombiniranje drvenih elemenata na krajevima skulpture.


 

O autorima


 


Eros Čakić


 Rođen u Puli 1960. godine. Na Školi primijenjenih umjetnosti u Puli maturirao je 1980. u klasi Ivana Obrovca, a diplomirao je 1985. na Accademia di Belle Arti u Veneciji, (kiparstvo kod Gianfranca Tramontina dok je slikarstvo pohađao kod Emilia Vedove). Surađivao je i radio sa Edom Murtićem, Dušanom Džamonjom i Miroslavom Šutejem, kao i mnogim drugim likovnim i multimedijalnim umjetnicima. Od 1985. do 2001. godine bavi se pedagoškim radom u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli kao voditelj kiparskog odjela i predavač dizajna. Jedan je od osnivača Društva likovnih umjetnika u Puli 1987. (današnji HDLU Istre). Funkciju predsjednika HDLU Istre obavlja od 1992. do 1996. i od 2009. do 2011. godine. Od 2001. do 2006. pročelnik je Odjela za kulturu u Gradu Puli, a nakon toga savjetnik  za likovnu i galerijsku djelatnost. Izlagao je na više od 200 kolektivnih izložbi, te dvadesetak samostalnih  u zemlji i inozemstvu.  Autor je 40-ak spomenika i javnih skulptura, velikog broj maketa, skulptura galerijskog formata te nagrada - kipova (Zlatna vrata PFF-a, Zlatna arena PFF-a, županijska nagrada Istriana). Osim kiparstva, grafike i slikarstva djeluje na širem području kulture i subkulture. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad. Slovi za jednog od najistaknutijih kipara Istarskog poluotoka. U sklopu 43. Simpozija Eros Čakić izradit će skulpturu “Vrata nevere” .


 


Siniša Majkus


 


Rođen je 1962. u Rijeci. Diplomirao je 1989. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi Miroslava Šuteja. Počinje izlagati još kao student od 1984. godine. Dobitnik je više nagrada, među kojima su najznačajnije 2. nagrada Bijenala mladih Mediterana u Rijeci (1995.); Nagrada na 6. Triennalu hrvatskog kiparstva (1997.); 1. nagrada Grisia, Rovinj (1999.). Dobitnik je Godišnje nagrade Vladimir Nazor 2004. godine iz područja Likovnih i primijenjenih umjetnosti. Na studiju Likovne kulture Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci zapošljava se 2001. te surađuje u kreiranju programa Katedre za crtanje Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci na kojoj predaje od njezina osnutka, a trenutno u zvanju redovnog profesora. Radovi su mu izlagani na izložbama suvremene hrvatske umjetnost u Europi i svijetu – u Valenciji, Pekingu, Kairu, Lisabonu, New Delhiju, Berlinu, Budimpešti, Pragu i dr. Autor je javnih skulptura i stalnih postava muzeja u Splitu, Krapini, Šibeniku, Zagrebu, Jakovlju, Puli, Roču, Opatiji i drugdje. Suvremeni je kipar koji pomoću metalne žice stvara skulpture koje imaju karakteristike prostornih crteža. Živi i radi u Matuljima.  Tijekom Simpozija Siniša Majkus izradit će skulpturu “Dimnjak”.


Mirko Zrinščak

Slikar, grafičar i kipar rođen u Voloskom 1953. Školovao se na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, a slikarstvo je upisao 1983. na Accademia di Belle Arti u Veneciji, u klasi Emilia Vedove. Po završetku studija godinu dana boravio je u njemačkom Kielu kao gost umjetnik Kunstlerhausa. Na 46. venecijanskom bijenalu predstavljao je Hrvatsku zajedno s Martinom Kramer i Goranom Petercolom. Osnivač je Centra za multimedijalna istraživanja Veprinac - Učka, član HZSU-a, član HDLU-a Rijeka i Goranske kiparske radionice. Dobitnik je Nagrade Grada Rijeke (1996.) i odlikovanja za osobite zasluge u kulturi reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1997.). Dijela mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Od 1997. živi i radi u selu Vela Učka u Parku prirode Učka. Trenutno izlaže na ovogodišnjem Biennalu arhitekture u  Veneciji kao jedini hrvatski autor u sklopu izložbe "TIME SPACE EXISTENCE" postavljenu u Palazzu Mora koja se može posjetiti do studenog ove godine. Na ovogodišnjem 43. Simpoziju svoje specifične i prepoznatljive forme izvući će iz kamena u kombinaciji sa stoljetnim hrastom lužnjakom. Izraditi će skulpturu naziva “ALBONA FUGA JURIN”.“Park Skulptura Dubrova” sintetizira prirodu i likovno stvaralaštvo kao jedinstveno umjetničko djelo te slovi za jedan od najpoznatijih parkova skulptura na otvorenom na području Republike Hrvatske. Više na www.parkdubrova.eu


Program 43. Mediteranskog kiparskog simpozija sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija RH, Istarska županija Odjel za kulturu i zavičajnost, Grad Labin, Općina Sveta Nedelja, Grad Pula, TZ Labin, TZ Općine Sveta Nedelja, a glavni sponzor programa je Hrvatska elektroprivreda d.d. uz glavnog donatora materijala tvrtka Kamen d.d. iz Pazina. Udruga Mediteranski kiparski simpozij korisnik je Institucionalne podrške za razvoj I/ili stabilizaciju udruge Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

mks mediteranski kiparski simpozij mirko zrinšćak park skulptura dubrova dubrova kultura kipovi kipari siniša majkus eros čakić