41. Labinske konti: Neće utihnuti meh, ni stati balon

41. Labinske konti: Neće utihnuti meh, ni stati balon

26.7.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Od osmogodišnjeg Marija Miletića iz kršanskog KUD-a i njegove polke na mišnicah do 86-godišnjeg Milija Milevoja, koji je uz pratnju «doktora od meha» Đordana Kosa zakanto «Kapitane mili» - toliko se rastegnula starosna lepeza izvođača na 41. smotri Labinske konti, održanoj sinoć na Dubrovi kraj Labina. I međuprostor je u programu od 30 izvedbi pravilno raspodijeljen, što sugerira da se autohtone glazbene vrijednosti ovog podneblja ipak prenose i čuvaju te da velika i mala sopela, šurle, volarice, mešnice i neizbježni meh neće utihnuti, niti će se stati vrtjeti domaći tanac, balon.

Blagdan domoćeh užonci, kako je pozdravno napomenuo predsjednik raškog RKUD-a Rudar Josip Knapić, protekao je u znaku 60. obljetnice toga kulturno-umjetničkog društva, tradicionalnog domaćina kantadori, sopci i balerini Labinštine, kojima su se ovom zgodom pridružili i gosti iz KUD-a Barban. Sve nije popratilo odveć gledatelja - možda je tome, primijetio je Knapić, kumovalo i istodobno održavanje kršanske pučke fešte ili rabačke folklorne priredbe.

- A leta su tu, leta. Dobar je još Milio, dobar, saka mu cos! Volin posluhat ta meh, ošto son ja anke koko mići sopa. I dela son piski za meh, a sada doma iman još samo volarice, komentirao je barba Karlo, koji kaže da ne propušta Konti, nastup veterana Milevoja. Bit će da je poslušao voditelja Darka Batelića Pipicu, koji je sugerirao: «Zobite recesiju, rebalansi i - oprite srce!».

 

 

Dojmljiva je bila i konta koju su izveli supružnici Paula i Franko Kos, također veterani, uz pratnju Bruna Matošića. Uvjerljivo je zvučao balon u izvedbi Zorana Karlića, Đordana Viškovića i Nenada Fonovića na sopelama te Amneris Ružić na mehu, koji su udarili ritam plesnoj skupini KUD-a Ivan Fonović Zlatela. Posebne su, pak, simpatije u tradicionalnom uvodnom mimohodu sudionika ubrali najmlađi - 2,5-godišnji Luka Galešić i 3,5-godišnja Daria Trudnikov.

Uz istarske autohtone instrumente Labinjana Jakova Miletića Grgića te obitelji Vitasović iz Divšići, na štandovima su, među ostalim, bili izloženi kovački proizvodi koje po starinski izrađuje Srećko Pajković iz Pajkovići. (I. RADIĆ)

 

labinske konti folklor tradicija kultura sopele balun kud zlatela rkud rudar amneris ružić milio milevoj