37. Susret hrvatskih zavičajnih književnika: Plaketa "Slavko Kolar" za prozno stvaralaštvo mladih autora Toniju Juričiću iz Labina za priču "Isus z Becići"

37. Susret hrvatskih zavičajnih književnika: Plaketa "Slavko Kolar"  za prozno stvaralaštvo mladih autora Toniju Juričiću iz Labina za priču "Isus z Becići"

5.7.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture u subotu je u velikoj dvorani HSK-a u Zagrebu s početkom u 11 sati održan 37. Susret hrvatskih zavičajnih književnika.

Plaketu "Mihovil Pavlek Miškina" za dijalektalno pjesništvo dobila je Nevenka Erman iz Žminja za svoj poetski opus na žminjskoj čakavici ("Tuoj uduor", "Zlomljene šajeti", "Pokruof neba", "Svies i Biela boška"). O tim je književnim djelima književnik Ivan Babić u tiskanoj knjižici koju je izdao HSK povodom ovogodišnjeg susreta pripremio i stručni osvrt dobitničkih pjesničkih radova. Plaketu "Slavko Kolar" za prozno stvaralaštvo mladih autora dobio je Toni Juričić iz Labina za svoju priču "Isus z Becići".

Istarski pjesnici koji su izabrani da nastupaju na ovogodišnjem susretu sa svojim radovima su: Izabela Bilić-Rovis, Pula ("Živa zipka", "Kapelice"), Nevia Glavinić, Barban ("Fameja"), Živka Kancijanić, Vodnjan ("Kad pasa teretnjak", "Zakleni vrata"), Josip Klarić, Gračišće ("Da san baren ja ta stien", "Otruoclji smieh"), Nevia Kožljan, Barban ("Amora sinjal") i Neda Milenkovski, Labin ("Vijolica va mižoliće").

Na ovogodišnjem književnom natječaju sudjelovalo je 104 autora s čak 454 književnih djela (395 poetskih radova, 48 proznih radova i 11 dramskih djela) na štokavskom, kajkavskom i

čakavskom narječju. Prosudbeno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: književnik Ivan Babić, teatrolog i kazališni kritičar Alen Biskupović, te književnik Miroslav Mićanović.

Plaketa "Mihovil Pavlek Miškina" za pjesništvo na književnom standardnom hrvatskom jeziku dobila je Brankica Bošnjak iz Osijeka s pjesmama: "Lijeva ruka mjeseca", "Bdijenje", "Smr(s)kavanje daleko od zgarišta" i "Mili moj". Plaketa "Slavko Kolar" za prozno stvaralaštvo je dobila Ana Narandžić iz Zagreba s proznim djelom "Prijateljstvo gradskih cura". Jedina prijavljena u ovoj kategoriji iz Istre je Živka Kancijanić (Hreljići) s proznim djelom "Ojana nina nena". Događaj je organiziran uz potporu Ministarstva kulture. (A. DAGOSTIN)Foto: kultipraktik.org

pjesma proza nagrada kultura toni juričić neda milenkovski