360 labinskih vrtićaraca u sklopu EU projekta posjetilo pulski Aquarium

360 labinskih vrtićaraca u sklopu EU projekta posjetilo pulski Aquarium

19.10.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Prošlog je tjedna, kroz tri dana, 360-ak labinskih vrtićaraca u sklopu EU projekta „Upoznajmo naše more“ posjetilo Aquarium Pula gdje su se educirali o gospodarski važnim vrstama riba i morskim organizmima te su se upoznali i sa zastupljenim morskim vrstama našeg ribarstvenog područja. Projekt je to koji, uz tehničku i logističku pomoć Grada Labina, provodi Dječji vrtić „Pjerina Verbanac“ Labin u sklopu mjere 2.2.1. Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanja održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a.

Posjeta pulskom Aquariumu bio je logičan izbor za provedbu ovog projekta, obzirom da se radi o prepoznatoj ustanovi, koja uspješno spaja austro-ugarsku povijest s bogatstvom podmorja kroz provedbu akvarijske djelatnosti u prostorijama nekada moćne, 135 godina stare utvrde Verudela. Labinski mališani, polaznici svih područnih odjeljenja koja pripadaju DV-u „Pjerina Verbanac“ Labin (Centralni vrtić, PO Vrećari, PO Vinež, PO Labin Donji, PO Raša, PO Rabac, PO Stari grad te engleske vrtićke skupine iz PO Jaslice) prošli su edukativni program radionice pod nazivom „Plava škola“, u sklopu koje su ih edukatori upoznali s gospodarski važnim vrstama riba i beskralješnjacima s naglaskom na rakove deseteronošce. Ujedno su im se predstavili i raznovrsni ribarski alati te rastilišta za riblju mlađ. 

Djeca, znatiželjna i neustrašiva kakva po prirodi i jesu, nisu se libila uhvatiti u ručice morsku zvijezdu, rakove i morski krastavac ni pohitati po cijeloj utvrdi kako bi vidjeli ostatak prebogatog opusa koji ova institucija ovdje baštini. Time su imali prilike upoznati se i s organizmima sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana, brojnim tropskim vrstama, ali i s utjecajem morskog otpada na okoliš i utjecajem plastike na hranidbenu mrežu u kojoj je sudionik i sam čovjek.

Ovo je prva aktivnost u sklopu EU projekta „Upoznajmo naše more“, koja je našim najmlađim sugrađanima pružila jedno nezaboravno iskustvo, a do kraja tekuće godine namjerava se još započeti i s osmišljavanjem i izradom tematsko-edukativne slikovnice, koja će sadržavati bogatu lokalnu ribarsku, pomorsku i maritimnu baštinu ribarstvenog područja FLAG-a Alba. Ukupna vrijednost prijavljenog  projekta je 147.335,69 kuna, a u 100% iznosu sufinanciran je sredstvima EU iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

dječji vrtić pjerina verbanac dv labin aquarium