34. Trka na prstenac - BARBAN

34. Trka na prstenac - BARBAN

22.8.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Na barbanskom trkalištu «Gradišće» od 21. do 23. kolovoza održavat će se tradicionalna manifestacija «Trka na prstenac».

Osim predviđene utrke, unutar tri kolovoška dana odvijat će se i bogat kulturno-zabavni program u obliku koncerata i izložbe.


Trka na prstenac potječe od stare viteške igre s kraja sedamnaestog stoljeća. Najstariji postojeći zapis o trci je iz 1696.


Postanak se vezuje uz venecijansku obitelj Loredan, koja je, u želji da u vrijeme sajamskih priredbi privuče što više posjetitelja, priređivala takva konjička natjecanja.


Na temelju povijesnih istraživanja dr. Danila Klena, te publikacije prof. Maria Kalčića, studenti iz Istre okupljeni u klubu «Mate Balote» u Zagrebu uz članove sportskog društva Barban i u suradnji s barbanskim aktivistima te Katedrom Čakavskog sabora, rekonstruirali su «Trku na prstenac» i predstavili je 14. kolovoza 1976. na «Istrijadi».


S godinama trka je prerasla u trodnevnu manifestaciju pri kojoj je dodana i «Trka za viticu» (subotnja generalna proba prije glavnog turnira) te različita sportska natjecanja i kulturna događanja.


U prošlosti, pobjednik ovoga natjecanja uz najveće je počasti dobivao iznos u visini vrijednosti jednih svilenih čarapa i jednog srebrnog mača.


Danas je ova nagrada zamijenjena novčanom te skulpturom «Ptica prstenac» labinskog kipara Josipa Diminića.


Trka se održava svake godine pretposljednjeg vikenda u kolovozu i svojim povijesnim ozračjem (tradicijske nošnje, staro oružje, koplja, svita koja prati konjanike) te raznolikom sportsko-kulturnom ponudom privlači velik broj posjetitelja. (I. R.)

 

Kulturistra.hr

 

barban pučka fešta trka na viticu tradicija trka na prstenac