31. MANTINJADA PUL RONJGI PONOVNO USPJEŠNA ZA ZLATELU I LABINŠTINU

31. MANTINJADA PUL RONJGI PONOVNO USPJEŠNA ZA ZLATELU I LABINŠTINU

27.9.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Tradicionalna folklorna manifestacija koja se održava u povodu "Dana sv. Mateja" održala se ove nedjelje 23.09 2012 godine u Ronjgima.

Da bi se tradicija održala, svake se godine u Ronjgima organizira "Mantinjada pul Ronjgi" - fešta od sopel i kanta. Na manifestaciju se pozivaju mladi sopci i kantadori do 20 godina starosti. Osnovni cilj Mantinjade je poticanje sopnje na našim narodnim instrumentima i domaćega kanta, da njin se koreni ne zataru kako doznajem od ravnatelja ustanove prof. Darka Čargonje.

Ove godine na Mantinjadi je sudjelovalo 88. sopaca, sopčica, kantadora i kantadurki  iz Istre, Hrvatskog primorja i otoka Krka, i to iz dvanaest kulturno umjetničkih društava.

Kako je to već postalo tradicijom, sopci od "Zlatele" ponovno su se prikazali kao pravi nosioci žive tradicije. Ovogodišnje natjecanje ujedinilo je u jednu kategoriji sve sopce i sopčice do 20 godina za svirku na sopelama (mića i vela) u dvoje. Prošlogodišnji pobjednici u kategoriji do 16 godina, Viliam Vojić i Dalen Načinović ovoga puta osvajaju drugo mjesto u jačoj konkurenciji, svirajući "Kršonski balon" i "Polku". Četrnaestogodišnji Viliam i godinu dana mlađi Dalen veoma ohrabruju svojim dosadašnjim radom i pristupom tradiciji sopa. Od  „Zlatelinih" momaka nastupili su još i Rok Lukšić sa svirkom na mihu i Luka Blažina na sopelici.

U kategoriji sopaca na jednom tradicijskom glazbalu do 20 godina života prvo mjesto osvaja labinjanka Adrijana Miletić koja nagradu osvaja svirkom na mehu i "tancem". Tako je učenica Dine Batelića na najbolji mogući način zaokružila uspješnu priču sa labinštine. Sa područja labinštine na mehu je nastupila već i poznata Rafaela Blažina inače prošlogodišnja pobjednica u istoj kategoriji. Obje dolaze iz RKUD-a „Rudar" iz Raše. Svakako raduje uspjeh naših mladih izvođača ali istodobno žalosti malobrojnost istarskih izvođača u odnosu na sopce sa Otoka Krka, a posebno u kategoriji kantadora .  Iskreno se nadam kako će ubuduće  u tom smislu doći do pozitivnih pomaka koje dolaze samo radom i ustrajnošću.

Emili Radolović iz Medulina kao najmlađa sudionica natjecanja od Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov" dobila je nagradu a kao poticaj da se i dalje bavi tradicijskim pjevanjem. Od istarskih natjecatelja nastupili su i članovi Kud-a „Barban" iz Barbana, Kumpanije „Kosirići" iz Tinjana, DKUS „Mendula" iz Medulina uz prije spomenute RKUD-a „Rudar„ iz Raše i KUD-a „Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana.

U revijalnom dijelu programa „Mantinjade" predstavila se kumpanija Kud-a „Mate Balota" iz Raklja koja je svojim plesom i pjesmom privukla pažnju sudionika manifestacije. Vjerujemo da će naši mladi izvođači i ubuduće biti vrijedni i doprinositi živosti ove specifične tradicije temeljene na dvoglasju tijesnih intervala, ukoliko se prisjetimo svirke Vojić Viliama, Načinović Delena, Miletić Arijane, Blažina Rafaele, Glavaš Mihaela i drugih...

 

Zoran Karlić

Predsjednik, Kud-a „Ivan fonović Zlatela" Kršan

mantinjada kud zlatela ronjgi zoran karlić dalen načinović arijana miletić vilijam vojić