3. Susret klapa Labin 2009 - specijalni gosti Tereza Kesovija i Goran Karan

3. Susret klapa Labin 2009 - specijalni gosti Tereza Kesovija i Goran Karan

16.7.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Goran Karan rodjen je 2. travnja 1964.god., u Beogradu. Pocetkom 80-tih pocinje se baviti glazbom u grupama "Epicentar", "Deveti krug", "Zippo", "Big Blue".

Godine 1995. kao vokalni solist grupe "Big Blue" dobiva nagradu za rock-hit godine - "Priznaj mi". Iste godine dobiva glavnu ulogu u mjuziklu "Sarajevski krug". Album "Sarajevski krug", kao i prvijenac grupe "Big Blue", izdani su na hrvatskom i engleskom jeziku, uz mnoge koncerte u Austriji, Njemackoj, Italiji, Francuskoj, te tri gostovanja u Sjedinjenim Americkim Drzavama. Pocetkom 1997. godine Goran Karan zapocinje solo karijeru, a 1998. osvaja "Zadar-fest" s pjesmom "Kazna mi je sto te ljubim". Krajem 1998. godine u Becu nastupa u glavnoj muskoj ulozi u mjuziklu "Rock It" u teatru "Ronacher" u beckoj produkciji sastavljenoj od osam najpopularnijih mjuzikla od kraja 60-tih godina naovamo: "Jesus Christ Superstar", "Grease", "Hair", "Tommy", itd.

1999. Goran objavljuje svoj prvi solo album, "Kao da te ne volim", koji je rezultat suradnje s proslavljenim splitskim skladateljem Zdenkom Runjicem. Ploca je bila najprodavanija te godine u Hrvatskoj i postala je platinasta. Iste godine on pobjedjuje na najprestiznijem hrvatskom festivalu "Melodije hrvatskog Jadrana" s Runjicevom pjesmom "Prozor kraj djardina". U anketi "Slobodne Dalmacije" proglasen je "Pjevacem godine", kao i u izboru i glasanjima brojnih drugih listova i radio postaja u Hrvatskoj. Pjesma "Lipa si, lipa" pobijedila je na festivalu "Hit ljeta" u Puli. 
 
Goran je do sada imao niz znacajnijih koncerata. Sa "Sarajevskim krugom" nastupio je osam puta u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu, dva puta u "Posthofu" u Linzu i u "Theater an der Wien" u Becu. Vrlo uspjesno nastupa kao samostalni izvodjac, te je zbog velikog interesa u veljaci i ozujku 2000. godine odrzao cetiri velika solisticka koncerta u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". Televizijska snimka koncerta na splitskom Peristilu (ljeto 1999. godine) nominirana je za svjetski TV festival "Zlatna ruza Montreauxa". U lipnju 2000. godine Goran Karan je odrzao uspjesnu turneju na zapadnoj obali Sjedinjenih Drzava, a kraj turneje, "Kao da te ne volim", obiljezio je spektakularnim koncertom na Trgu bana Josipa Jelacica u Zagrebu, kojeg je snimala Hrvatska radiotelevizija.

Na "Dori 2000" s pjesmom "Kad zaspu andjeli" Goran osvaja prvo mjesto i na natjecanju "Eurosong" za pjesmu Eurovizije u Stockhlomu zastupa Hrvatsku gdje osvaja deveto mjesto.

Prestizna diskografska nagrada "Porin 2000" pripala mu je tri puta i to za "Najbolji album zabavne glazbe", za "Najbolju musku vokalnu izvedbu" i "Najbolju vokalnu suradnju" (duet s Oliverom Dragojevicem). Bio je incijator I jedan od organizatora velikog humanitarnog dogadjaja na  Stadiou "Poljud": u rujnu 2007, nogometne utakmice i koncerta za obitelji stadalih vatrogasaca Na Kornatu., gdje je prisustvovalo 30.000 gledatelja..  

U svibnju  2008. godine objavio je sesti po redu samostalni albuma "Dite jubavi". Singlovi "Di si rasla"  (CMC festival) i "Andjele" (Radijski festival ) zauzimaju vrhove top lista...  

Zanimljivo je napomenuti da je svih dosadasnjih pet albuma prodano u dijamantnoj i zlatnoj tirazi.   

www.goran-karan.info 
 
 
 

Tereza Kesovija 

Upravo u Dubrovniku, u kojem je Tereza živjela sprva skromno sa svojim ocem, pomajkom i bratom, počinje njena karijera osnovnim muzičkim obrazovanjem. Tereza je, kao maturantica srednje muzičke škole u Dubrovniku, na Odsjeku za flautu, osvojila Grand Prix na takmičenju mladih muzičara u Ljubljani 1958. godine. Studij muzike započinje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, svirajući istovremeno u Simfonijskom orkestru Radio Zagreba. Diplomirala je na odsjeku za flautu u klasi prof. Thea Tabake. U to vrijeme počinje nastupati i kao pjevačica.

Prvi nastup pred većim auditorijem imala je 1959. u zagrebačkom Varijeteu, a prvi inozemni nastup bio je na festivalu Pjesma za Evropu u St. Vincentu u Italiji 1962. godine. Tokom karijere, koja traje 45 godina, Tereza je nastupala na svim domaćim festivalima, gdje je bila i nagrađivana. Sa festivala u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu publika je pamti po pjesmama autora: Zdenko Runjić, Nikica Kalogjera, Arsen Dedić, Kemal Monteno, Đelo Jusić,Stipica Kalogjera, Andrej Baša i drugi.

Terezinu internacionalnu karijeru obilježavaju nastupi i gostovanja na festivalima u Bratislavi, Rio de Janeiru, na Kupu Evrope u Bernu, te festivalima u Meksiku, Sopotu i Antaliji. Dva puta Tereza je pjevala i na Pjesmi Eurovozije: 1966. godine kao predstavnica Kneževine Monako s pjesmom "Bien plus fort", kada je sa 0 bodova bila na posljednjem 17.mjestu zajedno s Italijom. A 1972. godine predstavlja i našu zemlju s pjesmom "Muzika i ti", i osvaja 9. mjesto. Održala je međunarodne turneje po državama svijeta.

U Francuskoj jetokom 1960-ih i 1970-ih napravila je karijeru. Francuska karijera počinje još 1965., kad pjeva "Larinu pjesmu" (La Chanson de Lara) iz filma "Doktor Živago". Za svoga boravka u Francuskoj Tereza surađuje s poznatim zvijezdama kao što su Serge Lama,Tino Rossi, Gilbert Becaud i Ritta Pavone. Vrhunac je njen solistički koncert u pariškoj Olympiji održan 1988. godine. U ovu prestižnu dvoranu Tereza se vraća solističkim koncertom 2007. godine potvrdivši velikim uspjehom da i nakon 19 godina pauze ima vjernu publiku u Francuskoj. Na francuske top liste dospijeva ponovo 2008. pjesmom De la ou tu m''aimes.

Za svoj umjetnički rad Tereza je nekoliko puta bila nagrađivana prestižnim društvenim nagradama, među kojima su i Nagrada Vlaho Paljetak 1977., te Nagrada Đeki Srbljenović za poseban doprinos Splitskom festivalu 2000. 1999. godine Tereza je odlikovana i proglašena Vitezom Visokog odličja za doprinose u kulturi (Chevalier des Arts et Lettres), koju dodjeljuje predsjednik Republike Francuske, a ubrzo potom uručena joj je i Zlatna povelja humanizma. Tereza nastupa i na velikim koncertima UNICEF-a, prilikom kojih je upoznala i brojne zvijezde poput Charliea Chaplina, Richarda Burtona i Petera Ustinova. 2008. Hrvatska glazbena unija dodjeljuje Terezi posebnu nagradu "Status". 2009. Terezi Kesoviji dodijeljene su: nagrada grada Dubrovnika za životno djelo, Porin za životno djelo, te regionalna nagrada INDEXI za životno djelo. 

U toku svoje karijere Tereza je snimila više od trideset LP i preko sedamdeset singlica, te desetak CD-ova, ali isto tako i veliki broj pjesama, koje nikada nisu našle svoje mjesto na nekom od nosača zvuka. Svoje pjesme Tereza je osim na našem jeziku, otpjevala i na osam drugih svjetskih jezika (slovenskom, italijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, njemačkom, španskom i portugalskom). 

www.terezakesovija.com 

Iskon starogradski labinski trg 3. SUSRET KLAPA LABIN 2009 Maslina Motovun Kampanel Kumpanji Tereza Kesovija Korana Gvozdić Intrade Goran Karan