27. veljače Dan ružičastih majica u OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin

27. veljače Dan ružičastih majica u OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin

28.2.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a prema odluci Hrvatskog sabora od 17. veljače 2017. godine, obilježava se zadnju srijedu u veljači kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Obilježavanje Dana ružičastih majica, započelo je u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu teško bolesnoj majci te je postala prepoznatljiv simbol međunarodno poznate obljetnice.

Članovi Gradskog vijeća mladih i učenici 8. a razreda uredili su hol škole prigodnim majicama s porukama protiv nasilja. O toj važnoj temi razgovaralo se i na satovima razrednika.

Učiteljice i učenici produženog boravka matične škole obilježili su Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja gledanjem  edukativnog filma nakon kojeg su pisali poruke prijateljstva svojim prijateljima. U školskom dvorištu igrali su timske igre u kojima je bila naglašena suradnja, zajedništvo i prijateljstvo.


Kako bi ovaj dan ostao u što ljepšem sjećanju, djeca su u školu došla odjevena u zaštitni znak Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja - ružičaste majice.

 

dan ružičastih majica vršnjačko nasilje oš ivo lola ribar
Galerija fotografija (6)