20 godina obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj zaraženo 550 osoba

20 godina obilježavanja  Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj zaraženo 550 osoba

1.12.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Hrvatskoj živi oko 550 osoba zaraženih virusom HIV-a, a broj zaraženih i rizik od zaraze će i dalje rasti, ističe hrvatska podružnica Međunarodne udruge studenata medicine (CroMISC) u povodu 1. prosinca, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Podaci iz registra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je od prvog zabilježenog slučaja zaraze virusom HIV-a 1984. godine do danas registrirano ukupno 700 zaraženih osoba od kojih je 150 osoba umrlo.


U Hrvatskoj u najrizičniju skupinu za zarazu virusom HIV-a spadaju homoseksualno orijentirani muškarci koji čine 45 posto zaraženih, a to potvrđuje i podatak da je među 51 novim slučajem ove godine zabilježeno 37 homoseksualaca. Slijede ih heteroseksualni parovi s 37 posto, među kojima je uglavnom riječ o pomorcima i njihovim partnericama te intravenozni ovisnici o drogama kojih je osam posto.

Među zaraženima je 80 posto muškaraca, najviše između 25 i 45 godina, a ostatak su uglavnom žene u dobi od 20 do 39 godina. Virusom HIV-a u Hrvatskoj je zaraženo i desetero djece.


Zahvaljujući najsuvremenijim lijekovima stopa smrtnosti od HIV-a/AIDS-a u svijetu se smanjila za 90 posto, a Branko Kolarić iz HZJZ-a ističe da stručnjaci većini zaraženih virusom HIV-a predviđaju normalan životni vijek.


- To znači da će zaraženi virusom HIV-a prije umrijeti od nekih popratnih bolesti poput hepatitisa B i C, bolesti srca ili komplikacija koje se mogu pojaviti uslijed dugogodišnjeg uzimanja terapije, objasnio je Kolarić. Idućih dana CroMISC će u dvadesetak hrvatskih gradova organizirati niz događanja kojima će nastojati educirati građane o AIDS-u.

 

AIDS HIV Svjetski dan borbe protiv AIDS-a zdravlje prevencija HIV zaraza bolest