2. literarni natječaj GDCK Labin povodom Tjedna HCK; rezultati + nagrađeni radovi

2. literarni natječaj GDCK Labin povodom Tjedna HCK; rezultati + nagrađeni radovi

13.5.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Jučer je u Gradskoj knjižnici Labin održano proglašenje najboljih radova pristiglih na 2. literarni natječaj povodom Tjedna HCK.

            Između 36 radova iz 5 osnovnih škola (OŠ "I.L.Ribar" Labin-PŠ Vinež, OŠ "V.Š.Pajo" Nedešćina-PRO Sv.Martin,  OŠ "I.G.Kovačić" Čepić, OŠ V.Nazora Potpićan te OŠ V.Nazora Potpićan - PŠ Pićan), nagrade su se dodjeljivale za 3 najuspješnija uratka u dvije kategorije - niži i viši razredi.

 

            U kategoriji nižih razreda, rezultati su slijedeći:

1. nagrada: "Dobra ideja jednog čovjeka može preokrenuti svijet"

            Autor: Nino Lazarić, 4.r. OŠ "I.L.Ribar"-PŠ Vinež (mentorica: Ružica Vilić)

2. nagrada: "I ja mogu pomoći"

            Autor: Eric Zahtila, 3.r. OŠ "I.L.Ribar"-PŠ Vinež (mentorica: Sanja Štucin)

3. nagrada: "Pomoć malih ruku"

            Autor: Tino Načinović, 2.r. OŠ "I.L.Ribar"-PŠ Vinež (mentorica: Gordana Dropulić)

 

            U kategoriji viših razreda, rezultati su slijedeći:

1.nagrada: "Valor življenja"

            Autorica: Amalija Franković, 7.r. OŠ V.Nazora Potpićan (mentorice: Tihana            Franković i Zvjezdana Sinković)

2. nagrada: "I moje male ruke mogu pružiti veliku pomoć"

            Autorica: Samanta Šturbej, 8.r. OŠ "I.G.Kovačić" Čepić (mentorica: Dijana Franković)

3. nagrada: "I moje male ruke mogu pružiti veliku pomoć"

            Autor: Tomas Begić, 8.r. OŠ V.Nazora Potpićan (mentorice: Nada Peršić i Zvjezdana Sinković)

 

NAGRAĐENI RADOVI

  

KATEGORIJA - NIŽI RAZREDI

  

 

Pomoć malih ruku (3.nagrada)

 

Svi me vole,

Svi me paze,

Najdraži sam njima ja.

Njihova mala sam maza.

 

Nije tako djeci svoj

Na planeti ovoj,

Glad na njih vreba

I naših ruku im pomoć treba.

 

            Tino Načinović (šifra: Maza), 2.r.

            OŠ "I.L.RIBAR" - PŠ Vinež

            Mentor: Gordana Dropulić

 

 

I ja mogu pomoći (2.nagrada)

 

Jednog poslijepodneva krenuo sam u park. Neki čovjek ostavio je dijete. Dijete je počelo plakati. Potrčao sam za čovjekom. On mi je objasnio da ide kupiti sok. Mislio sam da mi laže, ali sam mu ipak povjerovao. Ostao sam s djetetom. Dijete nije ni pomislilo na njega. Igrali smo se. Čovjek se vratio po dijete.

 

            Eric Zahtila (šifra: Judo), 3.r.

            OŠ "I.L.RIBAR" - PŠ Vinež

            Mentor: Sanja Štucin

 

 

Dobra ideja jednog čovjeka može preokrenuti svijet  (1.nagrada)

  

            U svijetu ima puno bogatih ali i siromašnih ljudi. Svi cijene bogate i uspješne, dive im se i dodvoravaju. Siromašne i potrebite se zanemaruje, odbacuje, a često i ponižava. Dok se bogataši razbacuju novcem i ostalim simbolima moći, većinom ne razmišljaju da bi i mali djelić njihova bogatstva nahranio mnoga gladna usta. Čovjek ili pojedinci koji su osnovali Crveni križ svojim radom, idejama i požrtvovnošću doista su pokrenuli svijet. Potakli su mnoge da pomažu ugroženima - novce, prikupljanjem hrane, odjeće, lijekova i sl.

            Kad bi bogati koji ionako za svoga života ne stignu sve potrošili dali pola svoga bogatstva za siromašne, bilo bi divno. Svi bi bili jednako cijenjeni i ravnopravni.

            Znam da je to nemoguće, ali svaka dobra ideja jednog čovjeka koja se provede u djelo, doista može pokrenuti svijet i pretvoriti ga u bolje mjesto za sve nas.

 

            Nino Lazarić (šifra: Strijela), 4.r.

            OŠ "I.L.RIBAR" - PŠ Vinež

            Mentor: Ružica Vilić

 

 

KATEGORIJA - VIŠI RAZREDI

 

 

I moje male ruke mogu pružiti veliku pomoć  (3.nagrada)

 

Dugo sam razmišljao o tome kako naši roditelji većinu vremena provode na poslu, a poslije kod kuće ih čekamo mi i kućni poslovi. I mi djeca imamo puno obaveza. Svi smo zaokupljeni svojim obavezama i problemima, razmišljamo samo o sebi. Malo tko se sjeti siromašnih, napuštenih ljudi i ne padne nam na pamet da bismo i mi njima trebali pomagati. Zato sam ja odlučio postati liječnik, pa da bar na taj način pomažem drugim ljudima. Nadam se da ću biti dobar liječnik i da ću svim pacijentima pomagati, da će u mojim očima svi biti isti, bez obzira jesu li bogati ili siromašni, crni ili bijeli. Posvetit ću im svoj život. Mislim da je najhumanija stvar na svijetu, posvetiti svoj život drugima. Volio bih otići u siromašne zemlje i pomagati ljudima, a naročito djeci.

Dok sam razmišljao o toj svojoj "ideji" sjetio sam se Majke Tereze koja je svoj život posvetila siromašnima. Postala je uzorom generacije kršćana i nekršćana radi svog neumornog zalaganja za "izgubljene". Nazvali su je "anđeo siromašnih" te su je nekoliko godina nakon njezine smrti proglasili svetom. 1979. godine Majka Tereza je dobila Nobelovu nagradu za mir. Dok je govorila u njezinu govoru isticala se skromnost koja je obilježila njezin život.

Volio bih da liječenje teških bolesti bude dostupno svima. Zato ću se ja zalagati, organizirati humanitarne akcije za pomoć siromašnima i nemoćnima i pokušati iz svakog čovjeka izvući nešto dobro i da ih potaknem da svatko na svoj način učini nešto, ne treba mnogo, nego samo da je od srca. Sjetio sam se kako je moj dida bolovao od tumora. Tumor se širio galopirajućom brzinom, jako je patio. Meni je tada bilo teško jer nisam ništa mogao učiniti za njega. Sjećam se jedino da sam mu rekao: "Dragi moj dida, znam da ti je teško, ali ti nemoj misliti na to, nego misli na nešto lijepo i sve će biti dobro." Kad sam to rekao potekla mu je suza niz obraz, te me zagrlio. To je bio zadnji zagrljaj, zadnji razgovor i zadnji put da sam ga vidio živog. Volio bih izumiti lijek za tu tešku bolest i pomoći drugim ljudima, kad svome dragome didi nisam mogao.

Nadam se da ću ostati isti i da mi materijalne stvari neće biti najbitnije. Novac je naravno nužan za život, ali ne smije upravljati s nama. Sam po sebi novac nije ni dobar ni loš, bitan je onaj koji ga ime, koji njime upravlja, na koji način i za koje svrhe se potroši. Nadam se da će jednog dana moje zalaganje i trud biti zapaženi i priznati.

 

            Tomas Begić (šifra: Golman 55555), 8.r.

            OŠ V.Nazora Potpićan

            Mentor: Nada Peršić i Zvjezdana Sinković

 

gdck nadia mauro škopac literarni natječaj pjesme kultura djeca obrazovanje oš ivo lola ribar