19-godišnjak s područja Raše krao po plažama u Rovinju

19-godišnjak s područja Raše krao po plažama u Rovinju

24.8.2012. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Rovinjska je policija provedenim kriminalističkim istraživanjem nad 19-godišnjakom s područja Raše utvrdila osnove sumnje da je počinio dva kaznena djela krađe.

Naime, mladića se sumnjiči da je u popodnevnim satima 2. srpnja na plaži u Rovinju iskoristio nepažnju 31-godišnjaka iz Zagreba i otuđio mu  torbu u kojoj se nalazio novac, bankovne kartice i osobne isprave oštetivši ga za nekoliko stotina kuna. Potom je 19. sprnja, iskoristio odsutnost 42-godišnjeg talijanskog državljanina i otuđio mu novčanik s novcem, bankovnim karticama i osobnim ispravama oštetivši ga za nekoliko tisuća kuna.

Protiv mladića se Općinskom državnom odvjetništvu za mladež podnosi posebno izvješće.

 

Foto: za ilustraciju

 

 

Obzirom da je tijekom ljetnih mjeseci problematika krađa, posebice džepnih krađa  nešto izraženija, Policijska uprava istarska upozorava građane da  pripaze na svoje stvari jer je dovoljna i mala neopreznost da netko postane žrtvom džepne krađe.

Džepne krađe najčešće se događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi pa tako kradljivci koriste gužve u sredstvima javnog prijevoza, u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, čekaonicama, zdravstvenim ustanovama, na tržnicama, raznim javnim okupljanjima, plažama i drugim ''''prometnim'''' mjestima. Počinitelji  mogu biti i žene i muškarci, starije i mlađe osobe, a uglavnom rade u skupinama – jedna osoba odvlači pozornost, dok druga zavlači ruku u džep ili torbicu i izvlači novčanik te ga predaje trećoj osobi, koja potom nestaje u gužvi.

Nekoliko korisnih savjeta kojima možete izbjeći džepnu krađu:

 •   u  novčaniku držite onoliko novaca koliko ste planirali potrošiti u kupnji!
 • ukoliko kupnju obavljate karticom, potrudite se zapamtiti PIN, tako da ga ne nosite zapisanog sa sobom u kupnju!
 • ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata.
 • U kupnju ne nosite dokumente koji vam nisu potrebni (putovnicu, štedne kjnižice,…)!
 • Ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje!
 • Nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju – dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez sadržaja iz nje!
 • Torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu, ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom (ukoliko ga imate) uz tijelo, a ne sa strane ili straga!
 • Novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta!
 • Ukoliko novčanik držite u ruksaku, ruksak svakako za vrijeme kupovine držite sprijeda kako bi imali nadzor nad istim!

Što poduzeti ukoliko se ipak dogodi džepna krađa?

 • ne paničarite – odmah obavijestite uposlenika u trgovačkom centru i nazovite policiju!
 • ukoliko vam je otuđen i mobitel zamolite nekoga da vas nazove – možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je!
 • pretražite vašu okolicu – postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini! Spremite pronađeni novčanik pažljivo u vrećicu, možda se otkriju korisni tragovi!
 • ukoliko su vam ukradene kartice odmah nazovite banku i obavijestite ih o događaju!

 

plaža krađa kazneno djelo policija crna kronika