100. OBLJETNICA LABINSKE REPUBLIKE Gradonačelnik Glavičić: Ponosno rudarsko srce Labina i Labinštine DANAS KUCA SNAŽNIJE

100. OBLJETNICA LABINSKE REPUBLIKE Gradonačelnik Glavičić: Ponosno rudarsko srce Labina i Labinštine DANAS KUCA SNAŽNIJE

3.3.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U svečanom ruhu Labin je dočekao današnji dan i obilježavanje 100. obljetnice Labinske republike, povijesnog događaja 2. ožujka 1921. godine kada su se labinski rudari pod vodstvom Ivana Pipana pobunili protiv talijanskih vlastodržaca te   stupili u 37-dnevni štrajk i sami organizirali samoupravu nad rudnikom.

Taj je događaj kasnije nazvan Labinska republika, a povjesničari su ga ocijenili i kao prvi organizirani otpor nadolazećem fašizmu u Europi. Labinska republika ugušena je u krvi 8. travnja, a na mjestu gdje je sve počelo, Krvovoj placi na Vinežu, vijence su uz Počasnu zaštitnu bojnu Hrvatske vojske položili predsjednik RH Zoran Milanović koji je i pokrovitelj cijele proslave, labinski gradonačelnik Valter Glavičić, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, saborski zastupnik Tulio Demetlika, pulski gradonačelnik Boris Miletić, te predstavnici Kršana, Pićna, Raše, Sv. Nedelje. U ime rudara iz 1921. to su učinili njihovi potomci, Gracijela Milevoj i Zdenko Batinić.

U dvorani Sportskog centra Franko Mileta održana je svečana sjednica Gradskog vijeća koju je, nakon izvođena državne i istarske himne koju je izvela Elis Lovrić, te minute šutnje za sve poginule, vodila predsjednica Vijeća Eni Modrušan.


Labinski gradonačelnik Valter Glavičić istaknuo je da ponosno rudarsko srce Labina i Labinštine danas kuca snažnije i odvažnije jer je među Labinjanima i predsjednik Republike Hrvatske.


- Ovaj rudarski i radnički grad od pamtivijeka je dobar domaćin. I rudareva kuća oduvijek je bila topla. Grijao ju je ugljen, crno zlato, karbon. Bilo je na rudarskom stolu domaće hrane za rudara i za gosta. Najbolje to znaju naši najstariji uzvanici, naši kovari i rudari koji su odavno prešli devedesetu godinu. Zato dragi naši rudari hvala za sve i neka vam je 100 puta sretno. Vi ste ti, zbog kojih danas osjećam strahopoštovanje za svaku izgovorenu riječ. Vi ste živjeli ono što mi danas slavimo. Danas, kad je više nego ikad u povijesti čovječanstva sve povezano, podsjetiti da su naši kovari daleke 1921. g. ovdje na istočnoj obali istarskog poluotoka začeli antifašizam kao univerzalnu vrijednost, veliki je razlog za biti ponosan. Reći s ponosom, ja sam Labinjan. I zato je 2. ožujak tako važan datum za Labin i Labinštinu. Mi ne otimamo iz zaborava rudarsku tradiciju, rekao je, između ostaloga,, u svečanom govoru labinski gradonačelnik Valter Glavičić.


Branko Biočić


zoran milanović labinska republika 100 godina labinske republike obljetnica kova je nasa polaganje vijenaca krvova placa