10. Istarsko proljeće vozit će biciklisti iz 34 europske ekipe - Labin etapni cilj

10. Istarsko proljeće vozit će biciklisti iz 34 europske ekipe  -  Labin etapni cilj

13.3.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ostvari li se najava meteoroloških prognostičara za predstojeći vikend, obilnije kiše i pada temperature, 10. biciklistički spektakl u kojem će nastupiti 200 biciklista iz 34, pretežito, europske biciklističke ekipe mogao bi umjesto ''Istarsko proljeće'' ponijeti i ime ''Istarska zima''.

Održavanje jubilarne biciklističke utrke ''Istarsko proljeće'', trenutno jedine etapne utrke u Hrvatskoj, najavili su pročelnik u gradu Umagu Niko Čančarević i tajnik umaške Zajednice sportova Mladen Zorić te u ime organizatora utrke pazinskog biciklističkog kluba Meridiana Kamen, Ivica Gržinić.

Nakon prošlotjednog održavanja jednodnevne biciklističke utrke Trofej Umaga a potom i Trofeja Poreča, ''Istarsko proljeće'' bit će posebno zanimljivo s obzirom na veliki broj biciklista koji će se pojaviti na startu pa i zbog konfiguracije trasa kojima će prolaziti biciklisti.

Draž jubilarnom ''Istarskom proljeću'', kako je najavio Ivica Gržinić direktor utrke, daje i saznanje da će na ''Proljeću'' nastupiti i nekoliko sudionika svjetski poznatog Gira d''Italia, Tour de Franca, utrke Oko Njemačke ali i brončani na svjetskom juniorskom prvenstvu prošle godine, mladi hrvatski biciklist Josip Rumac i svjetski prvak u istoj kategoriji Slovenac Matej Mohorić.

''Istarsko proljeće'' bit će otvoreno u četvrtak prologom na kronometar u dužini od 2 kilometara kojeg će biciklisti voziti umaškom Novom obalom i Šetnicom Vladimira Gortana. Start prve etape, u dužini od 163 kilometara bit će u Poreču a cilj u Labinu. Druga, ''kraljevska'', konfiguracijom puno teža, etapa u dužini od 165 kilometara vozit će se od Vrsara do Motovuna dok će se treća etapa u dužini od 153 kilometara voziti od Pazina do cilja u umaškom turističkom naselju Katoro.

Biciklisti i biciklistički sport u Istri tijekom prva tri mjeseca ove godine, u organizaciji pazinskog biciklističkog kluba i ispomoć Turističkih zajednica Umaga i Poreča te grada Umaga dio su sadržaja turističkog programa predsezone u Istri.

Prema podacima iz Grada Umaga, tijekom ovogodišnjeg trajanja i održavanja tri biciklističke utrke, broj noćenja, u odnosu na prošlu godinu, povećan je za 25 posto što opravdava organiziranje biciklističkih utrka i nameće obavezu ''nadležnima'' za turizam u Umagu i drugom turističkim područjima Istre da okretanje pedala bicikla početkom godine, s obzirom na uglavnom povoljne klimatske uvjete, dobru cestovnu mrežu i odličan smještaj, uz odličnu promociju, bude i izdašni izvor gospodarskog prihodovanja u inače gluhom dijelu turističke godine Istre. (iPress)

biciklizam labin istarsko proljeće