Znanost na internetu

Znanost na internetu

20.9.2009. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Zabrinuti zbog stanja u znanstvenom novinarstvu, 35 vrhunskih američkih sveučilišta odlučilo je obavještavati javnost o novostima u znanosti, medicini i drugim područjima putem interneta.

Učinit će to tako što će svakodnevno slati članke najpoznatijim svjetskim servisima za vijesti.

U sklopu plana, sveučilišta su oformila online servis zvan Futurity, koji nudi članke stranicama kao što su Google News i Yahoo News, ali i MySpaceu i Twitteru.

"Bili smo vrlo zabrinuti. Želimo imati pokrivenost u javnosti kakvu smo imali već desetljećima", rekla je Lisa Lapin, asistentica sveučilišnih komunikacija na Stanfordu. "No, najveće news organizacije nemaju resursa za praćenje istraživanja. Zbog toga je došlo do pada."

Prije 20 godina, gotovo 150 američkih novina imalo je rubriku posvećenu znanosti. Danas tu rubriku ima manje od dvadeset glasila. U prosincu prošle godine CNN je eliminirao cijeli tim koji se bavio znanošću i tehnologijom. U veljači, zatvorena je znanstvena sekcija Boston Globea, a Mercury News i San Francisco Chronicle te su rubrike zatvorili već prije nekoliko godina.

Lapin je rekla da su sveučilišta zbog smanjenja broja znanstvenih novinara morala naći novi način za informiranje javnosti. U projektu sudjeluju Princeton, Yale, Duke, Čikaško sveučilište, te mnogi drugi.

Yahoo i Google su prepoznali Futurity kao izvor vijesti ravnopravan Associated Pressu i New York Timesu i odlučili ga uključiti u svoje znanstvene sekcije.

Christina Russel, predsjednica Vijeća za napredak znanstvenog pisanja, rekla je kako je Futurity odličan izvor informacija za studente, no ne može zamijeniti objektivni novinarski rad.`

 

 

znanost znanstvenici budućnost znanstveno novinarstvo internet web
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati