ZAPOČEO IZLOŽBENI CIKLUS 63. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

ZAPOČEO IZLOŽBENI CIKLUS 63. PULSKOG  FILMSKOG FESTIVALA

8.7.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Bogat filmski program Pulskog filmskog festivala već dugi niz godina prate izložbe i umjetnički projekti, tematski usko vezani za filmsku umjetnost. Uz već poznate lokacije (foaje Kina Valli, MMC Luka, Galerija Makina i SKUC), prošle smo godine predstavili i novi izložbeni prostor u centru Pule, Galeriju C8. Ovogodišnji 63. Pulski filmski festival u svoj je popratni program uvrstio čak 6 izložbi koje se od sinoć pa sve do kraja Festivala mogu posjetiti diljem umjetničkih prostora i galerija grada Pule. 
 
 
Izložbeni ciklus 63. Pulskog filmskog festivala započeo je čak 2 dana prije svečanog otvaranja, Izložbom plakata suvremenog srpskog filma u Srpskom centru u Puli. Izložba obuhvaća dvadesetak srpskih i međunarodnih plakata, a daje dobar pregled različitih modela privlačenja publike filmu, odnosno aktualne tendencije u dizajnu filmskog plakata. Izložba je nastala izborom kustosa Miroljuba Vučkovića, a održava uz posebnu zahvalu Filmskom centru Srbije.
 
 
U petak, 8. srpnja, s početkom u 20 sati, Muzej suvremene umjetnosti u Istri predstavit će samostalnu izložbu umjetnice Renate Poljak. Na izložbi će biti prikazane tri videoinstalacije: Ruta i spomenik (2008.), Staging Actors / Staging Beliefs, (2011.) i novi rad Partenza (2016.). Bit će izložena i autoričina recentna serija od 12 crno-bijelih fotografija. Autorica se na ovoj izložbi predstavlja društveno angažiranim radovima koji donose dubinsku analizu društvenih stanja i posljedičnih pojavnosti prvenstveno u hrvatskom, ali i u svjetskom sociopolitičkom kontekstu. Izložba će biti otvorena tijekom srpnja i kolovoza, a kustos izložbe je Mladen Lučić. 
 
 
Nešto kasnije u petak, 8. srpnja, s početkom u 21 sat, pod simboličnim nazivom Impromptu, u Galeriji Makina predstavit će se niz neuvježbanih, spontanih trenutaka, nastalih pri raznim projektima na kojima je autor Mario Delić profesionalno sudjelovao i u kojima su glumci, statisti i ekipa zatečeni u promišljanju scene, radnom naporu, odsutnosti. Mario Delić na Pulskom filmskom festivalu predstavio se kao direktor fotografije na igranim filmovima Nit života (2000.), Duh babe Ilonke (2011.) i Nije sve u lovi(2014.).
 
 
U nedjelju, 10. srpnja, u 20 sati, u MMC LUKA, otvara se petnaesto izdanje projekta Cinemaniac - Misliti film - najdugovječnijeg popratnog programa Pulskog filmskog festivala. Projekt se bavi  fenomenom "filmova umjetnika" koji se smještaju u prostor "između", kao dio kritičke forme i prakse koja postavlja niz pitanja: od institucija, galerija i muzeja, kina, vizualne umjetnosti, kinematografije. Ovogodišnja izložba naslovljena je "FORUM" i strukturira se kao dvostruka samostalna izložba koja u Pulu donosi dvije umjetničke pozicije - međunarodno priznate umjetnike Jasminu Cibic i Assafa Grubera - prema primjerima recentnih filmskih radova dvoje umjetnika koji interveniraju u polje filma.
 
 
Prostor u kojem se sastaju radovi Jasmine Cibic i Assafa Grubera, kao "forum" postaje mjesto upisivanja različitih ideja i pozicija. Umjetnici afirmiraju pristup u sagledavanju dometa i aktualnosti umjetničke produkcije, u suočavanju prošlosti i sadašnjosti, pozicija povijesti umjetnosti, progovaraju o društvenim institucijama. Izložba se organizara u partnerstvu s Apoteka Prostor za suvremenu umjetnost, a otvorena je za sve posjetitelje od nedjelja, 10. srpnja pa sve do subote, 16. srpnja. 
 
 
U ponedjeljak, 11. srpnja, s početkom u 15 sati, u foajeu Kina Valli otvara se izložba učeničkih radova Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli.  Riječ je o radovima koji nastaju zbog velikog interesa učenika prema mediju filma i videa, a u sklopu nastavnog plana suvremene nastave. Prema riječima ravnatelja Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Davora Klimana, likovno promišljanje ishodišna je točka svega što se stvara i radi u školi bez obzira na medij izražavanja, a ovi su radovi rezultat učeničkog cjelogodišnjeg rada.
 
 
U utorak, 12. srpnja, s početkom u 20 sati, u Galeriji C8, otvara se izložba pod nazivom POZOR...snima se u Istri!. Izložba se fokusira na one najpoznatije, manje poznate i potpuno zaboravljene filmske vrhunce, ali i neuspjehe koji su u svakom pogledu obogatili domaću filmsku povijest. Od Afrićevog filma Barba Žvane (1949.) preko Dugih brodova (1964.) pa sve do Željeznog križa (1977.), izložba će pulskoj publici ponovno otvoriti nostalgičan prozor u prošlost koja je, kao što vidimo, bila vrijedna pamćenja. Kustosi izložbe su članovi Istarske filmske komisije i Daniel Rafaelić.
 
 
PR
 
 

pula film festival film pff arena izložbe
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati