Umro velikan koji je objektivom zabilježio glazbenu povijest

Umro velikan koji je objektivom zabilježio glazbenu povijest

25.3.2010. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Zabava

Veliki fotograf Jim Marshall obilježio je povijest rocka skoro isto toliko kao i njegov imenjak i prezimenjak koji je konstruirao slavno pojačalo.

Jim Marshall, sedamdesetčetverogodišnji fotograf koji je snimio neke od nezaboravnih trenutaka rock and rolla poput Jimmija Hendrixa kako spaljuje svoju gitaru ili Johnnyja Casha kako gledateljima pokazuje srednji prst iz svoje ćelije u zatvoru San Quentin, umro je u utorak u sobi newyorškoga hotela kamo je došao na promociju svoje nove knjige.

Za razliku od brojnih drugih fotografa koji su snimali zvijezde iz zlatnog doba rocka, Marshall je s glazbenicima razvio poseban odnos te im je imao pristup i u onim situacijama o kojima njegovi kolege nisu mogli ni sanjati. Bio je službeni fotograf festivala Woodstock, jedini je snimio fotografije na posljednjem koncertu Beatlesa prije nego što se liverpoolska četvorka definitivno raspala, a njegove fotografije Janis Joplin kako u backstageu pije Southern Comfort iz boce danas slove za umjetnička djela.

– Janis je bila vrlo jednostavna. Samo bih je nazvao da mi trebaju fotografije, a vrata njezine kuće već su mi bila otvorena, rekao je Marshall u jednom od svojih posljednjih intervjua. Karijeru je počeo 1956. godine kao fotograf izdavačkih kuća Atlantic i Columbia, a u karijeri snimio je više od 500 omotnica ploča najpoznatijih glazbenika 60-ih i 70-ih godina.

Ljubiteljima rocka preporučujemo da posjete Marshallovu službenu stranicu, gdje se mogu vidjeti (i naručiti za uokvirenje) njegove slavne fotografije.

 

 

slike jim marshall rock fotografija rock fotograf fotografije in memoriam
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati