Umjetna crna rup(ic)a

Umjetna crna rup(ic)a

15.10.2009. // Bug on-line // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Vjerojatno ste katkada pomislili da ti Kinezi svašta rade u svojim labosima o čemu nam ne govore ništa dok već nije prekasno - i u pravu ste! Posljednji dokaz je izvještaj s Technology Reviewa o korištenju takozvanih metamaterijala za kreiranje malene crne rupe koja je u stanju zarobiti mikrovalno zračenje koje kad jednom uđu u nju, tu i ostaje. Prema istom izvoru, stanoviti Qiang Chen i Tie Jun Cui s državnog sveučilišta u Nanjingu su uspjeli korištenjem posebno oblikovanog metamaterijala tako svinuti prostor da nikakva svjetlost više ne može iz njega izaći, što je karakteristika crnih rupa. Ipak, dok Einsteinova teorija relativnosti kao uzrok crnim rupama navodi postojanje goleme koncentrirane mase koja svija prostor, u ovom slučaju njegovo svijanje dobiveno je zbog posebnih karakteristika metamaterijala.

Čitav uređaj je izuzetno jednostavan  i sastoji se od 60 slojeva na tiskanoj pločici organiziranih u koncentrične krugove. Tiskane pločice su premazane tankim slojem bakra na kojemu su istraživači izjetkali dva uzorka od kojih jedan rezonira s mikrovalovima, a drugi ne. U njihovim eksperimentima izmjerili su da 18-gigahercni mikrovalovi koji uđu u ovu napravu više odatle ne izlaze već bivaju apsorbirani u metameterijal, a energija koja je tako apsorbirana emitira se van u vidu toplinskog zračenja. Ovo navodi na mogućnost korištenja ovog rješenja za bolje iskorištavanje sunčeve energije.

Za slučaj da se pitate što su metamaterijali, radi se o umjetno stvorenim materijalima koji imaju svojstva kakva se ne mogu naći u prirodi. Primjer su materijali s negativnim refraktivnim indeksom koji se spominju kao budući "plaštovi nevidljivosti".

crna rupa znanost eksperiment metamaterija budućnost umjetno stvorena crna rupa
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati