U tajnosti se stvara naddržava - Supereuropa?

U tajnosti se stvara naddržava - Supereuropa?

8.10.2009. // HRT // Objavljeno u kategoriji Zabava

Britanski Telegraph piše da Europska unija u tajnosti priprema planove kojima se želi etablirati kao globalna sila koja će imati ovlast potpisivanja međunarodnih ugovora u ime država članica.

Tajni pregovori o tome kako provesti Lisabonski ugovor rezultirali su prijedlozima da se Europskoj uniji omogući da pregovara o međunarodnim ugovorima i otvara veleposlanstva po svijetu. Uniji se želi dati puna pravna osobnost kako bi se novoj europskoj diplomatskoj službi omogućilo da bude priznata kao punopravni pregovarač u međunarodnim tijelima i svim nečlanicama EU-a, prenosi Hina.

Prema povjerljivom dokumentu, prva probna veleposlanstva planiraju se u New Yorku, Kabulu i Addis Abebi, piše list. To je iznimno bitno i simbolično za Veliku Britaniju jer formalno ukida Europsku zajednicu, organizaciju kojoj su Britanci pristupili prije 34 godine, ističe list.

Mark Francois, glasnogovornik konzervativaca, rekao je da to dokazuje zašto je Britancima trebalo omogućiti referendum o Lisabonskom ugovoru. Lorraine Mullally, direktorica Think Tanka Open Europe, objasnila je da to znači golem prijenos ovlasti zbog kojeg će EU biti više država nego međunarodna organizacija.

Jedna britanska diplomatkinja stala je, međutim, u obranu te odluke. EU može potpisivati ugovore već više od desetljeća. Novost Lisabonskog ugovora jest to da će Europska zajednica izgubiti pravnu osobnost. To će biti jednostavnije, kazala je. List naglašava da su veleposlanici država članica počeli u utorak u Bruxellesu u tajnosti raditi na uspostavi novih institucija, europske diplomatske službe, ministra vanjskih poslova i predsjednika EU-a, koje uvodi Lisabonski ugovor

europa eu naddržava globalizam svijet politika bruxelles lisabonski ugovor
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati