U Mliječnoj stazi otkriven planet iz druge galaksije za petinu veći od Jupitera

U Mliječnoj stazi otkriven planet iz druge galaksije za petinu veći od Jupitera

21.11.2010. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

U Mliječnoj stazi su znanstvenici prvi put otkrili planet iz druge galaksije, odnosno planet koji je iz strane galaksije došao u našu. Iako je dosad u Mliječnoj stazi identificirano oko 500 planeta, ovo je prvi slučaj u kojem znanstvenici o jednom otkrivenom planetu tvrde da je došao u našu galaksiju iz neke strane. Novootkriveni planet kruži oko zvijezde koja je nazvana HIP 13044, koja je od Zemlje udaljena oko 2000 svjetlosnih godina. Novi planet je za petinu veći od Jupitera, a za put oko svoje zvijezde joj je potrebno 16 dana, piše European Southern Observatory.

Zvijezda HIP 13044 je, smatraju znanstvenici ranije pripadala nekoj drugoj galaksiji koju je Mliječna staza prije više od šest milijardi godina "progutala" kako u žargonu znanstvenici nazivaju međugalaktički kanibalizam.

Slična sudbina kakvu će doživjeti i Sunčev sustav

Ovaj je planet, prema pisanju BBC-a, pripadao jednoj "patuljastoj galaksiji" prije nego je naša galaksija "progutala" tu manju galaksiju. Zvijezda HIP 13044 nalazi se u sazviježđu Fornaks koje je vidljivo s južne zemljine polutke, a otkrivena je teleskopom koji se nalazi u Čileu.

Planet je, prema proračunima, nastao u ranoj fazi nastanka te "patuljaste galaksije", prije nego je došlo do spajanja s Mliječnom stazom. Prema tvrdnjama znanstvenika, upravo je otkriće ovog planeta koji je u posljednjoj fazi svojega postojanja, važno za shvatiti kako će najvjerojatnije izgledati i posljednji "dani" Sunčevog sustava. "Ovo otkriće je posebno zanimljivo kada se uzme u obzir daleka budućnost Sunčevog sustava. Očekuje se da će i Sunce postati crveni div za oko pet milijardi godina", rekao je Johny Setiawan s astronomskog instituta Max Planck. Zvijezda HIP 13044 približava se vlastitoj smrti jer je sagorjela sav vodik iz svoje jezgre i pretvorila se u "crvenog diva", a vjeruje se da je ranije "progutala" i nekoliko manje stjenovitih planeta sličnih Zemlji.

"Postoje razlozi da se vjeruje da su planeti zaista široko rasprostranjeni kroz cijeli svemir, ne samo u našoj galaksiji - Mliječnom putu, već da također postoji na tisuće milijuna njih u drugim galaksijama tamo negdje. Ipak, ovo je prvi put da smo dobili čvrste dokaze za te pretpostavke", rekao je Robert Massey iz britanskog Kraljevskog astronomskog društva.

mliječna staza svemir zananost astronomija otkriće planet
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati