U Brgudcu je obilježena 80. obljetnica formiranja Prve istarske partizanske čete

U Brgudcu je obilježena 80. obljetnica formiranja Prve istarske partizanske čete

31.8.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Ne propustite izložbu „Sva lica Brguca“ koju je udruga Babucera postavila u  Spomen domu

Udruga Antifašista Buzeta, Udruga Babucera i Općina Lanišće organizirali su prigodan program u subotu, 27. kolovoza u Brgudcu kojime se prigodno obilježila 80. Obljetnica formiranja Prve istarske partizanske čete.

Ovom prigodom položeno je cvijeće na Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u narodno oslobodilačkoj borbi. Vijence su nosili i položili na spomenik predsjednik Udruge antifašista grada Buzeta Edo Jerman, predsjednik Udruge Babucera Saša Aleksić, načelnica Općine Lanišće Roberta Medica te Damir Kajin, gradonačelnik Grada Buzeta.

Nakon polaganja cvijeća, Mia Mihaljević Ivančić ispred Spomen doma (zgrada stare škole) u ime Udruge Babucera svečano je otvorila izložbu starih fotografija i predmeta “Sva lica Brguca” koja je izrađena uz financijsku podršku Istarske županije, Upravnog odjela za kulturu. „Izložba nudi pogled na trenutke u životima Brgučana, ali imnogo više: kroz njih, izvadke iz novinskih članaka i dokumente, vidljiv je ne samo način života ovdašnjeg življa, već vrijeme i društveno-politička zbivanja te način na koji su se nosili sa svim nedaćama grubog života unerazvijenom kraškom kraju,“ istaknula je Mihaljević Ivančić.

Predsjednik Udruge Babucera Saša Aleksić poželio je dobrodošlicu u Brgudac svim gostima. Istaknuo je da nam je svima zadaća brinuti se o selu,  o objektima za koje su se Brgučani borili i teškom mukom podigli. Te je naglasio: „Brgudac to zaslužuje, jer ovo selo i Brgučani dali su najveći danak za slobodu. Udruga Babucera radi da Brgudac bude prepoznat i priznat kao Spomen selo narodno oslobodilačke borbe te da se u suradnji sa Općinom Lanišće i Istarskom županijom obnovi zgrada Spomen doma gdje bi se uredile prostorije memorijalnog centra koji bi bio na ponos cijeloj Ćićariji i Istri.“

Načelnica Općine Lanišće Roberta Medica pozdravila je sve prisutne i zahvalila što su se u velikom broju okupili u Brgucu kako bi odali počast selu koje je u prošlosti položilo izrazito veliki broj žrtava i da se sjećanje na te krvave dane, ali i na njegove žrtve i junake treba održavati i dalje kao podsjetnik da se takvo što nikada više ne ponovi. Medica je pohvalila aktivnosti Udruge Babucera i mještane Brguca te spomenula nove, mlade ljude koji su svoj dom odlučili izgraditi na Ćićariji u Brgudcu. „Oni su odlučili oživjeti ostavštinu svojih predaka te ih ništa nije uspjelo spriječiti na putu stvaranja novih uspomena. Hvala vam na tome. Hvala što ste zaustavili selo od propadanja i zaborava,“ zahvalila se Medica.

Predsjednik Udruge antifašista grada Buzeta Edo Jerman pozdravio je drugove i drugarice te istaknuo veliki značaj legendarnog Brguca u NOB-u. Naglasio je veliku žrtvu, stradavanje žena i male djece te horor koji se dešavao na ovom području. Govoreći o značaju Prve istarske partizanske čete, osnovane u kolovozu 1942. godine, predsjednik Udruge antifašista Buzeta Jerman istaknuo je da se njenim dolaskom, na tlu Istre prvi puta poslije okupacije od strane talijansko - fašističke vladavine pojavila proturežimska jedinica sa specifičnim zadacima stvaranja uvjeta za rušenje fašističkog režima u Istri, njeno oslobođenje i priključenje matici Hrvatskoj. Bila je to prva borbena formacija na Istarskom tlu.

U Brgucu je 10. listopada 1942. godine osnovan prvi seoski NOO (narodno oslobodilački odbor). To je bio početak kasnijeg uspostavljanja narodne vlasti u Istri.

Manifestaciju su uveličali članovi Udruge uprizoritelja povijesti „Valter“ iz Pule koji su vjerno prikazali izgled boraca Prve istarske partizanske čete. Priredili su prikaz postrojavanje čete te zainteresiranim posjetiteljima pokazali izložene stare predmete i oružje iz NOB-a.

Udruga babucera organizirala je predivan program gdje su se brojni gosti i posjetitelji družili uz kulturno-umjetnički program, domjenak i zabavu, a večer je uveličao nastup glazbenice Ive Gortan.

Ovom prigodom otvorena jedinstvena izložba koja je postavljena u prostorijama Društveno kulturnog centra u zgradi Spomen doma (Stara škola) u Brgucu bit će otvorena za posjetitelje i to: subotom i nedjeljom od 10 do 16 sati. Moguće je pogledati izložbu i uz najavu na e-mail brgudac.istra@gmail.com ili kontaktiranjem preko Facebook stranice.

Izložba promiče i oživljava kulturno-povijesnu baštinu značajnu za ovaj kraj i njegov život te postavlja smjernice možda jednog budućeg razvoja Brgudca s novom turističkom ponudom za sve posjetitelje Brguca i Općine Lanišće.

Autor fotografija:  Petar Matković

Brgudac Buzet izložba Istra partizani antifašisti
Galerija fotografija (15)

Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati