Twitter žrtva cyber napada, stradao i Facebook

Twitter žrtva cyber napada, stradao i Facebook

6.8.2009. // HRT // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Megapopularna društvena mreža Twitter u četvrtak je bila metom cyber napada koji ju je učinio nedostupnom za milijune korisnika, dok je internetska društvena mreža Facebook imala slične, ali manje probleme.

"Twitter je napadnut u četvrtak ujutro i to čine strane koje žele onesposobiti naše usluge", naveo je na blogu suosnivač tvrtke Biz Stone. Nakon dva sata kvara, stranica je navela da je usluga ponovno uspostavljena. Twitter, za kojeg tvrtka ComScore tvrdi da ima 17 milijuna korisnika, naveo je da će istražiti uzroke tih smetnji.

Glasnogovornica Facebooka rekla je da je njezin sajt početkom dana imao problema u mreži povezanih s napadom "uskraćenjem usluge". Ona je dodala da su uspostavili puni pristup za većinu korisnika. Stručnjaci su naglasili da Twitter nije u četvrtak prvi puta imao kvar, ali dosadašnji su problemi bili povezani s velikim porastom broja korisnika.

Tvrtka koja se bavi informatičkom sigurnosti McAffee je naglasila u analizi objavljenoj prošlog tjedna da je porastom popularnosti Twittera postao zanimljiv cyber kriminalcima u posljednja tri mjeseca koji mu prijete raznim virusima, spamovima i prisvajanjem stranica slavnih, među kojima one Britney Spears i američkog predsjednika Baracka Obame. Prošlog mjeseca je nekoliko američkih i južnokorejskih sajtova bilo na udaru cyber napada tipa "uskraćivanja usluge", među kojima stranice Bijele kuće i Pentagona. Južnokorejska agencija Yonhap je iznijela pretpostavku da Sjeverna Koreja stoji iza tih napada.

twitter facebook mikroblog intenet socijalne mreže social network web web 2.0 napad hakerski napad cyber napad
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati