Tim američkih znanstvenika stvorio umjetni život

Tim američkih znanstvenika stvorio umjetni život

6.10.2007. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Craig Venter, kontroverzni znanstvenik koji se bavi istraživanjem DNK, napravio je sintetički kromosom od laboratorijskih kemikalija i uskoro će svijetu objaviti kako je stvorio prvi umjetni oblik života na Zemlji. Craig već neko vrijeme radi na dešifriranju ljudskog genetskog koda.

Svoje otkriće ovaj bi znanstvenik mogao objaviti kroz nekoliko tjedana, a moguće je da će to učiniti već u ponedjeljak, na godišnjem sastanku znanstvenog instituta u San Diegu. Bio bi to ogroman korak naprijed u razvoju proizvodnje genoma. No, sigurno je da će ovo potaknuti debatu o etičnosti stvaranja novih vrsta, ali ujedno i ukazati na put ka novim izvorima energije i tehnikama borbe protiv globalnog zatopljenja.

Venter je siguran kako će njegovo otkriće biti vrlo važan filozofski korak u povijesti naših vrsta. "Od sposobnosti da pročitamo naš genetski kod, krećemo se prema sposobnosti da ga ispišemo. To nam pruža potencijalnu mogućnost da napravimo stvari o kojima nikad nismo razmišljali," kaže Venter.

Umjetni kromosom već je stvoren
Tim koji je sastavio Venter sastoji se od 20 znanstvenika koje predvodi Nobelovac Hamilton Smith, a zajedno su već napravili sintetički kromosom, što dosad još nije nikome uspjelo. Isključivo od kemikalija načinjenih u laboratoriju oni su sastavili kromosom koji sadrži 381 gen i 580,000 baznih parova genetskog koda.

Niz DNK kao osnovu ima bakteriju Mycoplasma genitalium, a novu strukturu tim je krstio imenom Mycoplasma laboratorium. ova će bakterija biti transplantirana u stanicu žive bakterije, a očekuje se da će ona preuzeti kontrolu nad stanicom, te postati - novi oblik života. Sličan postupak već je uspješno učinjen s dvije različite žive stanice, pa je Venter uvjeren da taj dio procesa uopće nije upitan.

Ovakvo bi kontroverzno otkriće neupitno moglo postati predmetom mnogih etičkih debata, ali Craig Venter smatra da je ono što oni rade tek - prava znanost. Dizajnirani genom mogao bi imati vrlo velik pozitivni potencijal, ukoliko se, naravno, s njim ispravno postupa. "Mi pokušavamo stvoriti novi sustav vrijednosti života. Kad se nešto odvije na takvoj razini, ne možete očekivati da će svi biti sretni."

budućnost tehnologija umjetni život znanost znanstvenici
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati